Kattförening välkomnar krav på id-märkning: ”Kan inte bara dumpa”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 januari nästa år kan det bli obligatoriskt att id-märka katter, enligt ett regeringsförslag som riksdagen snart ska ta ställning till. Ett förslag som är tänkt att underlätta för, bland annat, ideella organisationer som tar hand om upphittade katter.

– Jag hoppas det går igenom så att katter som kommer bort kan få komma hem igen, säger Paula Lindqvist från föreningen Tre tassar i Katrineholm.

Stort kattbekymmer

Hon har hjälpt katter att få nya hem sedan nittiotalet även om det drog i gång på allvar runt 2014. Sedan har det bara fortsatt.

– I min vildaste fantasi kunde jag inte tro att vi runt omkring Katrineholm skulle ha sådant stort kattbekymmer som vi har, säger hon.

Enligt förslaget uppskattas det att det finns omkring 100 000 herrelösa katter i Sverige. Syftet är att underlätta för, bland annat ideella organisationer, att hitta rätt ägare och i förlängningen minska antalet herrelösa katter.

Beslut i riksdagen

Kritiker till förslaget menar att de personer som i dag inte frivilligt registrerar sina katter inte heller skulle göra det om förslaget går igenom. Riksdagen väntas ta beslut i frågan 3 mars.

I klippet berättar Paula Lindqvist om varför hon tror att kattens status kommer att höjas om förslaget går igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.