Från vänster: Malin Chorell, Osman Drash och Amanda Stenman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör några sörmlänningar om deras förhållande till snus och hur de ser på ökningen i klippet. Foto: SVT

Snusning ökar kraftigt i Sörmland – främst bland kvinnor och unga vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Andelen dagligsnusare bland kvinnor har ökat kraftigt den senaste femårsperioden enligt rapporten ”Liv & hälsa i Mellansverige” som bland annat tas fram av Region Sörmland.

Mellan 2000 och 2022 ökade andelen kvinnor som snusar dagligen i Sörmland från två till sex procent.

För män är ökningen från 19 till 21 procent.

Nytt för 2022 års undersökning, jämfört med de föregående, var inkluderandet av tobaksfritt nikotinsnus. Detta kan enligt rapporten delvis förklara den till synes kraftiga ökningen.

Den dagliga snusningen bland kvinnor i Mellansverige är vanligast i åldersgruppen 18-29 år. För män är det åldersgruppen 30-49 år.

Många vill sluta

I rapporten går också att läsa att 31 procent av dem som snusar dagligen vill sluta. Tio procent behöver hjälp med att sluta och den totala användningen av nikotinprodukter är dubbelt så vanlig hos män som hos kvinnor. 24 procent av männen brukar nikotin dagligen medan 12 procent av kvinnorna gör det.

Samtidigt som andelen snusare ökar så minskar andelen som röker dagligen.

Hör tre sörmlänningar om deras förhållande till snus i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.