Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får inte bli så att människor inte kan uttrycka sina känslor när de möter oss”. Hör Elisabeth Kántor, socialchef i Eskilstuna kommun, berätta om riskerna som ett förbud mot förolämpning av tjänsteman kan leda till. Foto: Eskilstuna kommun/SVT

Socialchefen i Eskilstuna om lagförslaget mot förolämpningar: ”Folk måste få uttrycka sina känslor”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa ett förbud mot förolämpning av tjänsteman, där ambitionen är en tryggare arbetsmiljö för offentligt anställda. Socialchefen i Eskilstuna välkomnar att frågan tas upp men framhåller att det är viktigt att människor ska kunna uttrycka sig när de möter socialtjänsten.

Elisabeth Kántor menar att det ingår i arbetet som socialsekreterare att ta emot personer som är upprörda.

– Man får vara försiktig, det får inte bli för begränsande, säger hon om regeringens förslag.

Desinformationskampanj

Regeringen gör tillägg till en pågående utredning om åtgärder för att minska offentliganställdas utsatthet. Detta som en åtgärd mot de desinformationskampanjer som förekommit mot LVU och Socialtjänsten som handlar om att myndigheten för bort barn från sina föräldrar.

Förslaget innefattar även att införa ett ökat skydd av personuppgifter för offentligt anställd, att Socialstyrelsen ska få ett förstärkt uppdrag att motverka desinformation genom att vara mer aktiva i sociala medier samt att regeringen vill se ordningsvakter på fler ställen, bland annat socialkontor.

Viktigt med delaktighet

– Jag tycker att det är bra att de här frågorna lyfts upp. Åtgärderna behöver bedömas och utredas och där är det viktigt professionen får vara med i remisser och lämna sina synpunkter, säger Elisabeth Kántor, socialchef i Eskilstuna.

I videoklippet ovanför hör du Elisabeth Kántor om riskerna med ett förbud mot förolämpning av bland annat socialsekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.