Mötet visar en grupp socialsekreterare som diskuterar kring ett bord i ett kontorsrum. I en annan del av bilden syns en skylt med texten ”Välkommen till Hemlaås”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialsekreterarnas oro inför den eventuella nedläggningen av boendet Hemlaås i Eskilstuna. Foto: SVT

Socialsekreterare i Eskilstuna i uppror mot nedläggning av Hemlaås: ”En fråga om liv”

Publicerad

För att komma till rätta med ett underskottet på 38,8 miljoner föreslår socialnämnden i Eskilstuna att lägga ned boendet Hemlaås. Nu protesterar socialsekreterare i kommunen mot förslaget.

– Det är mycket olyckligt att de mest utsatta grupper ska bli drabbade, säger Lena Lundkvist, socialsekreterare i Eskilstuna.

Idag bor det 18 personer på Hemlaås, ett boende för personer med psykisk ohälsa och beroendeproblematik.

Enligt Elisabeth Kántor, förvaltningschef, kommer alla 18 personer som idag bor på Hemlaås bli erbjudna boende som motsvarar deras behov, bland annat med hjälp av Bostad Först. Men enligt socialsekreterare på kommunen är det en lösning som inte är hållbar.

– Vi känner ju de här personerna. Anledningen till att de bor på Hemlaås från första början är för att de inte kan bo själva, säger socialsekreteraren Laila Falck.

Slutgiltigt besked på fredag

Vid socialnämndens nästa sammanträde ska framtiden för Hemlaås avgöras.

– Om det läggs ner är det en kortsiktig lösning. Det kan till och med bli dyrare i längden, och med det menar jag att det handlar om 18 personer som kanske får sätta livet till mycket tidigare än vad som behövs, säger socialsekreteraren Lena Lundkvist.

Bostad Först

Bostad Först i Eskilstuna är ett samarbete mellan kommunen, stadsmissionen och det kommunala bostadsbolaget för att hjälpa personer med beroendeproblematik och psykisk ohälsa att få en egen bostad.

Källa: Eskilstuna stadsmission

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.