Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Feriepraktikanterna Sevar Kohrami och Seif Hassan ska se till att rökförbudet i Eskilstunas skolor är lätt att efterleva. I klippet visar de hur jobbet går till. Foto: SVT

Sommarjobbarna som ska se till att rökförbudet efterlevs på skolor i Eskilstuna

Publicerad

Rökförbudet på förskolor och skolor i Eskilstuna ska vara lätt att efterleva. I sommar besöker feriepraktikanterna Sevar Kohrami och Seif Hassan 150 platser för att rapportera in brister som i värsta fall kan leda till att skolorna får betala vite.

Eskilstunas skolor och förskolor ska vara rökfria och utrustade med tydliga skyltar som förklarar att rökning är förbjuden. Men den förhoppningen stämmer inte alltid överens med verkligheten.

– Vi brukar hitta fimpar på skolgårdarna, säger Sevar Kohrami

Rapporterar brister

Tillsammans med Seif Hassan inspekterar han i sommar 150 skolor och förskolor. Ser de fimpar eller att det saknas förbudsskyltar rapporterar de detta i en app.

Om skolorna inte följer lagstiftningen på området kan det stå dem dyrt, förklarar Robert Janeling miljöinspektör på Eskilstuna kommun.

– Vi kan förelägga med vite, säger han.

I klippet berättar Sevar Kohrami om hur inspektionerna på förskolor och skolor går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.