• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sömnlösa nätter för fårbönder

Uppdaterad
Publicerad

Ett vargpar ser nu ut att ha etablerat sig i Sörmland. Nu växer oron bland fårproducenterna.

På en gård I Flen, driver Jonny Nederman lammproduktion, med 1200 får, är han en av få som idag helt livnär sig enbart på lammproduktion. Han känner nu en ökad oro, när två vargar, en tik och en hane ser ut att ha etablerat sig i Sörmland.

– Ja det gör jag, hotet har kommit närmre. Förut hade vi strövarvargar som gick tvärs över länet och nu har vi fått två som har etablerat sig, de ska söka föda, de ska få valpar, så visst är hotet större idag än vad det varit, säger han.

Under sommaren har flera vargobservationer rapporterats in från Sörmlands län, varg har siktats i utkanten av Eskilstuna, Gnesta, Trosa och Nyköping. Jonny Nederman, som under stor del av året har sina djur utomhus följer ständigt utvecklingen.

– Det här är en psykisk press jag får ligga sömnlös på nätterna sex månader. Vi har ju faktiskt ett krav på oss att djuren ska vara ute under betessäsong. Vi får stöd för att hålla landsbygden öppen, håller jag då inte landsbygden öppen så får jag inga stöd, säger Johnny Nederman. 

Han menar att en fungerande landsbygd inte går ihop med en ökande vargstam.

– Det är väldigt lätt att sitte i en lägenhet i Flen eller en lägenhet på söder i Stockholm och tycka att vi ska ha varg i Sverige men kom ut till oss och var med när vargen har angripit får, så får vi se vad det finns för åsikter då, säger Johnny Nederman.

Men hans åsikt delas inte av Svenska rovdjursföreningen, det går visst att driva en fungerande näring på landsbygden samtidigt som vi har en etablerad vargstam.

– Det går, bara viljan finns så går det. Vi är ju behjälpliga med att sätta upp stängsel om de vill, säger Sven-Olof Löfgren Svenska rovdjursföreningen.

Jonny Nederman har ansökt om bidrag till rovdjursstängsel och beviljats ersättning, femti kronor per meter till 4.500 meter staket, men han är skeptisk till om staketet verkligen har verkan

– Vill vargen in så tar den sig in, säger han.

I augusti revs åtta får i en hage i Gnesta, men det är enligt länsstyrelsen oklart om det var varg eller lodjursangrepp. 

Annars har inga konstaterade vargangrepp på tamboskap inträffat i Sörmland den senaste tiden. 

I Östergötland har heller inga vargangrepp på tamboskap rapporterats den senaste tiden, och endast någon enskild varg har observerats av allmänheten.

Men under 2011 utsattes ett flertal fårbesättningar i Östergötland för angrepp av varg. Jonas Karlsson som idag har runt 500 får i Hällestad utanför Finspång var en av dem som drabbades.

– Det första jag såg var att det kom en tacka med ett öra borta sen kom nästa tacka med hängande matstrupe, säger Jonas Karlsson.

Vidare berättar han hur han sedan såg döda får i hagen. Totalt 22 av 70 får i hagen revs av varg den där dagen.

– Man blir ju väldigt ledsen när man ser omfattningen och stressad över vad som ska hända, säger Jonas Karlsson.

Under året har totalt 5 ansökningar om rovdjursstängsel kommit in till länsstyrelsen i Sörmland, samtliga har beviljats. Länsstyrelsen i Östergötland har fått in en ansökan som beviljats.

– Man måste nog ändå acceptera att vargen tar ett och annat får emellanåt, säger  Åke Fredriksson, Svenska rovdjursföreningen.

– Man blir ju påmind när man är borta i den hagen där det hände, så det är klart att man tänker på det säger, Jonas Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.