Laxne skola ligger norr om Gnesta. Foto: SVT

Sörmlands minsta skola hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

Sju landsbygdsskolor har lagts ned i Sörmland under de senaste tio åren samtidigt som Laxne skola i Gnesta har hittills överlevt. Men om bara någon vecka kan det beslutas att skolan ska bommas igen.

Snart kan det beslutas att Laxne skola som ligger norr om Gnesta ska läggas ned och 30 barn blir då tvungna att byta skola.

– Varför ska ”böndernas” barn alltid få åka? Det är ju lika långt för stadens barn hit ut som det är för våra barn till stadens reda överfulla skolor, menar Kristian Fredmark, förälder till två barn på Laxne skola.

Sörmlands landsbygdsskolor

Höga kostnader och få barn

För ett år sedan berättade vi om att Gnesta kommun väljer att satsa på landsbygdens skola genom att låta Laxne skola med sina 31 elever få finnas kvar. Då tilläts elevpengen vara betydligt högre än för skolorna inne i tätorten. Idag låter det dock annorlunda.

– Det är låg tillväxt i Laxne och vi vet att 18 elever som skulle kunnat gå i Laxne skola har valt en annan skola, säger Linda Lundin (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden i Gnesta kommun.

Gnesta kommun har även tittat på skolans ekonomi, där lokalkostnaden sticker ut särskilt mycket. Totalkostnaden per elev ligger på 220.000 kronor. Tittar man på andra skolor så ligger kostnaden per elev på 60.000-100.000 kronor.

Föräldrar till barn på Laxne skola tycker dock att nedläggningen inte kommer att förändra kommunens kostnader.

– När kommunen säger att det är dyrt med skola i Laxne så beror det bara på att skolan är kommunens nyaste. Lokalen är det som kostar, och den kostnaden flyttas bara, säger Kristian Fredmark.

”Vi är väldigt oroade och besvikna”

I höstas tillsatte Gnesta kommun två utredningar för att se över den pedagogiska organisationen. Det mynnade ut i rekommendationer att lägga ned Laxne skola och att Gnesta kommun tillsatte en egen utredning.

Den 1 juni kommer barn- och utbildningsnämnden sannolikt föreslå att Laxne skola ska bommas igen.

Föräldrarna är dock kritiska till kommunens förslag. De känner att kommunen har gått bakom ryggen på dem och istället kommit med egna förslag på hur skolan kan leva vidare.

– Vi är väldigt oroade och besvikna på att kommunen kör över alla oss som valt livsstilen på landet. I debatter kring skolan i stort lyfts ofta problematiken med stora barngrupper upp. Är det inte konstigt att kommunen ändå väljer att lägga ner något som funkar? undrar Charlotte Hägglund vars dotter går i förskoleklassen och som även har även två bonusbarn som går i årskurs fem och sex.

Möts i veckan för diskussion

På onsdag ska förvaltningen och föräldrar träffas på Laxne skola för diskussion. Men kommunen är tydlig redan nu att deras utredning pekar på starka skäl för nedläggning. Trots föräldrarnas besvikelse och oro.

– Om det beslutas att vi lägger ned skolan så har jag all förståelse att föräldrarna känner som de gör, men vi måste ha en bra skolgång för alla elever. Vi vet att några föräldrar har sagt att de ska flytta från bygden men vår utgångspunkt är skolan, säger Linda Lundin.

Anledningarna till att det sker så många nedläggningar är dels att småskolor kostar mycket pengar, dels att det är svårt att rekrytera behöriga lärare på grund av lärarbristen i landet.

Läs mer: Småskolorna stänger – en efter en.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmlands landsbygdsskolor

Mer i ämnet