Göran Tinglöv, ordföranden i PRO Eskilstuna, om vad språket betyder när hemtjänsten kommer på besök. Foto: SVT

Vanligt med synpunkter från äldre om språkförbistringar

Publicerad

Språkprojektet inom hemtjänsten är något som välkomnas av pensionärsföreningarna. De får då och då in synpunkter från äldre som upplever problem med hemtjänstpersonal som inte förstår och kan prata svenska.

– De kan ställa en fråga till den som behöver hjälp och den personen kanske inte förstår för att språket är för svårt, säger Göran Tinglöv, ordförande i PRO:s samorganisation Eskilstuna.

Från pensionärsförbundet SPF upplever man samma sak.

– Flera har sagt att de inte förstår hemtjänsten och det blir värre när man kanske närmar sig demens eller får svårigheter med hörseln, säger Britt-Marie Rönnbäck, ordförande för SPF Seniorerna i Nyköping.

Ökad risk för fel

Nu har Eskilstuna och Nyköpings kommuner gemensamt genomfört projektet Språka, där hemtjänstpersonal får öva sig i, bland annat, yrkessvenska. Något som ska öka kompetensen och tryggheten både hos personalen och den som behöver hemtjänst.

– Det är bra att lära sig mer, det minskar risken för att det blir fel i samband med tillexempel medicinering, Britt-Marie Rönnbäck.

– Det är en viktig fråga och det man kan tänka i så fall är: Varför tog det så lång tid innan man startade upp en sån här utbildning. För den här personalen har ju varit i flera, flera år, säger Göran Tinglöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.