Språkaprojektet som hemtjänsterna i Eskilstuna och Nyköping genomförde handlar inte bara om svåra svenska yrkesord utan även hur man dokumenterar, följer upp nya rutiner och attityder mot varandra.
– Vi har blivit tydligare. I smågrupper vågar man prata om problem och hur vi kan lösa dem, säger språkombudet Nada Shamoun.
Språkombudet är den person på arbetsplatsen som medarbetarna kan gå till om man behöver hjälp med något ord eller hjälp på annat sätt. Man träffas i grupper för att tillsammans gå genom saker som genomförandeplaner och ny information som gäller hela arbetsgruppen.
– I längden behöver man inte tänka på att det gäller bara språk. Jag kan vara till hjälp om det kommer någon som är ny på jobbet och inte vet våra rutiner, säger Nada Shamoun.
Prisades av Nyköpings kommun
Vård- och omsorgsnämnden i Nyköping delar varje år ut ett innovationspris och språkombuden där prisades för deras insatser.
– Det visar att språket är viktigt och att fler kan lära sig mer, säger språkombudet Mia Illmersjö.
När Nada Shamoun började jobba inom hemtjänsten hade hon själv behövt ett språkombud att vända sig till.
– Man kände att man störde sina stressade kollegor med frågor. Hade det då funnits någon ansvarig som man kunde fråga hade man känt sig tryggare på jobbet, säger hon.