En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns en grävmaskin med en stor skopa som arbetar på en byggarbetsplats med en landskapsbakgrund och röda byggnader. Till höger finns en person som uttrycker sig i en intervju, klädd i en mönstrad tröja och står i en miljö med grön mark och skog i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hannes Granberg, Svenska byggnadsvårdsföreningen, är en av kritikerna. I klippet hör du Linda Lundin (S), kommunstyrelsens ordförande i Gnesta, svara på kritiken. Foto: SVT

Stark kritik mot rivningen av godsmagasinet i Gnesta: ”Det är väldigt olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har rivningen av godsmagasinet i centrala Gnesta startat. Men rivningen får kritik av flera organisationer som menar att byggnaden borde ha sparats. Dessutom är kommunen och länsstyrelsen oense i frågan om godsmagasinet i Gnesta är ett så kallat riksintresse.

Järnvägen har haft en viktig roll i Gnestas framväxt, och området kring stationen är en bild av Gnestas historia. Det anser Riksantikvarieämbetet som därför listat järnvägsmiljön i Gnesta som ett så kallat ”område av riksintresse” – en plats som bör skyddas. Kommunen ska i samråd med länsstyrelsen bestämma hur ett riksintresse ska förvaltas.

Trots det rivs nu alltså ett av godsmagasinen på platsen.

– Jag tycker att det är väldigt olyckligt att man från kommunen inte ser det kulturhistoriska värdet, säger Karin Gold Cox, länsantikvarie vid länsstyrelsen i Södermanlands län.

Sörmlands museum avrådde från rivning

Även Svenska byggnadsvårdsföreningen är kritisk till rivningen. Sörmlands museum har skrivit i sitt yttrande att ”om magasinet tas bort tappar området en viktig faktor för Gnestas identitet som stationssamhälle” och avrådde från rivning.

I klippet ovan svarar Linda Lundin (S), kommunstyrelsens ordförande i Gnesta, på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.