30-tal föräldrar har pratat med Stödgruppen inom Centrala barn- och elevhälsan. Foto: SVT

Stark oro efter misstänkta sexuella övergrepp på förskola i Flen – kommunen erbjuder stödgrupp

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en man häktades i söndags misstänkt för grov våldtäkt mot en flicka på förskola i Flens kommun, har flera föräldrar hört av sig till kommunen.

– Vi möter flera som är uppgivna och oroliga över situationen som pågår, säger Josefina Blas, operativt ansvarig samordnare.

Efter att den misstänkte mannen häktades har en handfull föräldrar gjort nya polisanmälningar mot mannen. Men oron har spritt sig och flertalet vårdnadshavare har hört av sig till kommunen som satt ihop en stödgrupp inom centrala barn- och elevhälsan.

– Sen vi mobiliserade oss igår har vi varit i kontakt med ett 30-tal föräldrar. Både via telefon och personligt möte, säger Josefina Blas, ansvarig samordnare med rätt att fatta beslut.

Viktigt med kommunikation

Enligt Josefina Blas har det största behovet bland föräldrarna varit tydlig och kontinuerlig kommunikation.

– Vi lyssnar, tar in vad de säger och utifrån det skapar vi insatser för föräldrarna, säger hon.

En av insatserna är att föräldrarna erbjuds emotionellt stöd i grupp från och med nästa vecka med ett uppföljande möte veckan därpå. Insatsen är ett samarbete mellan både BUK och Socialtjänsten.

– Vi jobbar också väldigt intensivt med behovet av samverkan. Att sluta upp kring föräldrar som bär på oro. Utefter det kommer vi jobba vidare med nya behov.

Polisutredningen

Nu arbetar polis och åklagare med att förhöra de vårdnadshavare som anmält den misstänkta mannen efter han häktats.

– Vidare väntar vi på analysen av de beslag som gjorts, säger Fredrik Beijar som leder förundersökningen.

Utredningen är fortfarande i ett tidigt skede och därför går det inte att lämna någon prognos i ärendet, enligt åklagaren. Dessutom råder sekretess.

– Syftet med sekretessen är bland annat att säkerställa att de personer vi förhör inte påverkas av vad andra har sagt, säger han.

Till vänster: en skugga av en vuxenperson och ett barn som håller varandra i handen. Till höger Anneli Öhrling kurator på BRIS.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anneli Öhrling, kurator på BRIS, ger råd om hur du pratar om övergrepp med barn och vad du gör om du är orolig. Foto: Bildbyrån/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.