Barn går i korridor med skylt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se protesterna och hör elev och lärare om hur de ser på att högstadieskolan i Årby kan komma att läggas ner nästa år. Foto: Oscar Parsmo/SVT

Starka reaktioner efter nedläggningsförslag av Årbyskolans högstadium: ”Chockad”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare berättat att Årbyskolans högstadium föreslås att stänga nästa år, på grund av låga studieresultat och ett sjunkande elevantal. Beslutet upprör känslor både bland föräldrar, lärare och elever.

De elever som direkt kommer beröras av nedläggningen är de som idag går i årskurs sju på skolan, vilket totalt är tre klasser. De kommer flyttas till andra skolor.

Bristfällig information

Många är kritiska till att de inte fått information tidigare, bland annat fackförbundet Sveriges lärare. De fick reda på förslaget under ett extrainkallat grundskolemöte den 22 maj.

– Kommunen borde ha spelat in oss tidigare för att ha en dialog. Nu finns det ingen dialog, säger Helena Andersson, vice ordförande i Sveriges lärare.

Pernilla Holmqvist, även hon vice ordförande i Sverige lärare, fortsätter:

– Den frågan vill vi ställa till politikerna, varför har man valt att det sker så här snabbt och varför väljer man att undvika en dialog med oss fackliga företrädare.

Mikael Edlund som är grundskolenämndens ordförande säger till SVT att informationen har gått ut enligt rutin.

– De har blivit inkopplade enligt den samverkansöverenskommelse som vi har, så vi har följt den ordningen.

Lärare ser positiv utveckling

Lärarna på skolan ser en positiv utveckling på elevernas skolresultat och ser inte varför kommunen väljer att lägga ner skolan nu.

Är det verkligen läge att lägga ner skolan, med tanke på en positiv utveckling?

– I dag har vi 86 procent gymnasiebehörighet i kommunen. Och ligger man en bit under 60 procent, då ökar man inte till 86 procent. Det är för dåliga skolresultat. Vi måste se till att de här barnen får en ny chans i en annan social skolmiljö, säger Mikael Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.