Kent Briby inne på anläggningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det ska det gå till när Stockholmssoporna körs till Eskilstuna. Foto: Albin Aghamn/SVT

Stockholmssopor kan köras till Eskilstuna – mångmiljonaffär på gång

Uppdaterad
Publicerad

Sopor från fem kommuner i södra Stockholms län kan börja köra sina sopor till återvinningsanläggningen i Lilla Nyby utanför Eskilstuna. Affären är värd mångmiljonbelopp.

Bakgrunden till den eventuella affären är att det enligt en ny lag ska bli tvång på att erbjuda hushållsnära insamling av sopor från 2027. För Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Salem, med det gemensamma bolaget SRV, innebär det att man ska införa ett färgsorteringssystem likt det som redan finns i Eskilstuna.

Men innan deras egen anläggning är på plats kan de komma att köra soporna till Eskilstunas anläggning. Det rör sig om ett avtal på åtta år.

– Affärsvärdet på hela avtalstiden, om det löper fullt ut, är på 150–180 miljoner kronor, säger Kent Briby, återvinningschef på Eskilstuna energi och miljö.

SRV:s vd Mette Holst vill inte svara på våra frågor innan dess att upphandlingen är avslutad.

Motsvarar hela volymen

I dag har EEM både Örebro och Strängnäs som kunder för liknande upplägg.

– SRV motsvarar hela volymen som Eskilstuna, Strängnäs och Örebro har tillsammans, säger Kent Briby som inte ser att ökningen kommer att innebära problem på anläggningen.

– Dels går anläggningen idag på bara ett skift och vi står inför en ombyggnad som kommer att öka kapaciteten. När allt är klart kommer vi kunna köra på två skift, säger han.

Hur klimatsmart är det att köra sopor från Stockholmstrakten till Eskilstuna?

– Nyttan med att sortera och ta hand om dem är nog större än utsläppen från transporterna. Sen tittar ju kunden på att bygga en egen anläggning, så det här är en övergångsfas, säger han.

Men vad innebär en så här stor affär för Eskilstunaborna? Påverkar det avgiften? Hör Kent Briby berätta i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.