En ny sekretesspolicy på Statistiska centralbyrån, SCB, sätter stopp för möjligheten att jämföra. Från och med nu går det endast att ta del av skolstatistik på riksnivån, utan möjligheten att jämföra enskilda skolor, varken de kommunala eller fristående.
Kammarrätten har gett klartecken för den nya policyn. Regeringen och samtliga partier i riksdagen vill se en ändring men ännu så länge är det sekretess som gäller.
– Det berör alla som är intresserade av svensk förskola och skola. Nu kommer det inte att finnas någon sorts kvalitetssäkrad och jämförbar statistik om vare sig Gnestas skolor eller någon skola i resten av landet, säger Erika Isaksson, strateg på barn- och utbildningsförvaltningen i Gnesta.
”Ställer till det för alla 290 kommuner”
Att statistiken hemligstämplas tar inte bara bort ett faktaunderlag för föräldrar som ska välja skola till sina barn, det tar även bort kommunernas möjlighet till att utveckla skolan.
– Ett konkret exempel är att vi försöker öka andel legitimerade lärare i våra skolor. Nu kommer vi aldrig att kunna ta fram exakt jämförbara siffror för hur det ser ut nu jämfört med hur det såg ut för ett år sedan, säger Erika Isaksson.
Resursfördelningen kan påverkas
Ett annat problem är resursfördelningen som ska vara likvärdig mellan kommunala och fristående skolor. Enligt skollagen är kommunerna skyldiga att göra en resursfördelning som tar hänsyn till elevers olika behov. Något som man tidigare gjort med hjälp av statistiken som underlag.
– Det här ställer till det för alla 290 kommuner som är skyldiga att göra en socioekonomisk resursfördelning mellan sina egna och fristående skolor. Nu blir det väldigt svårt eftersom vi inte kan få ut sådana underlag, säger Erika Isaksson.
Friskolor vill ha mer öppenhet
Även friskolorna menar att den nya sekretesspolicyn kommer att missgynna alla. Friskolornas riksförbund har därför gått ut med rekommendationen till sina medlemmar, 75 procent av landets alla friskolor, att börja gå ut med statistik på sina respektive hemsidor.