Person ligger på ett kaklat golv och öppnar ett avlopp med ett galler.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se spolteknikerns bästa tips på hur du ska göra för att förebygga stopp i rör – och SVT:s reporter gräva runt i avloppet. Foto: SVT

Stopp i avloppet: Krav på tillstånd för frätande propplösare

Uppdaterad
Publicerad

Stopp i avloppet? Då kanske du brukar använda frätande propplösare för att få vattnet att rinna igen. Nu är det slut med det – sedan den 1 januari krävs särskilt tillstånd.

– Om man använder sig av de här medlen utan tillstånd gör man sig skyldig till miljöbrott, säger Susanna Norrthon Risberg, rådgivare på Kemikalieinspektionen.

Anledningen till tillståndskravet är olycksrisken där framför allt barn kan drabbas.

– Redan vid låga halter och enstaka exponering kan de ge allvarliga skador, ibland livshotande skador, säger Susanna Norrthon Risberg.

Förutom att frätande propplösare kan orsaka olyckor kan de också förvärra stoppen i rören om de används på fel sätt, menar spolteknikern Hasse Aulén, från Terra AB i Eskilstuna. Lutsten kan bildas av de aktiva ämnen som finns i frätande propplösare.

– Det kan vara helt stopp och i vissa fall får vi montera bort hela vattenlåset och knacka bort för hand, säger han.

Använder man ändå sina sparade flaskor med frätande propplösare kan det få konsekvenser.

– Det skulle kunna leda till böter om man blir upptäckt, säger Susanna Norrthon Risberg.

Förebyggande åtgärder

Enligt Kemikalieinspektionen finns andra alternativ till frätande propplösare men det spolteknikern rekommenderar är att arbeta förebyggande så det inte hinner bli ett stopp. I klippet får du några tips.

– Det som fastnar är främst hår och matrester och oftast är stoppet högt upp i systemet som vattenlås. I stamrören handlar det mer om fett som fastnar, säger Hasse Aulén.

– Skulle det vara ett stopp får man försöka ta bort det själv om det sitter i vattenlåset. Om man ändå inte kan lösa stoppet och man har allvarliga problem får man vända sig till en VVS-firma eller spolbil, säger Susanna Norrthon Risberg.

Susanna Norrthon Risberg, rådgivare på Kemikalieinspektionen. Foto: Lieselotte van der Meijs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.