Stor brist på vårdplatser inom psykiatrin för ungdomar – läggs in vid vuxenavdelning

Publicerad

Det är fullt på nästan alla barn- och ungdomspsykiatriavdelningar i landet. I Sörmland har regionen infört två slutenvårdsplatser för barn inom vuxenpsykiatrin som en akut nödlösning. Efter svidande kritik i en barnkonsekvensanalys har regionen rekryterat personal och barnanpassat avdelningen.

Efter att Region Sörmland la ner sina egna slutenvårdsplatser för barn 2008 har man skickat patienter utomläns och främst köpt vård av Region Västmanland och Östergötland till en kostnad av cirka 30 000 kronor per vårddygn.

Men under förra hösten var man tvungen att få fram slutenvårdsplatser som en nödlösning, då det nästintill var fullbelagt i hela landet. Lösningen blev att placera barnen i en avskild del inom vuxenpsykiatrin.

– Det var omöjligt att få tag på en vårdplats, säger Sofia Mossfeldt, verksamhetschef för BUP Sörmland.

På avdelningen skiljer en låst dörr barnpatienterna från de vuxna. Det förekommer dock att föräldrarna hämtar mat till barnen bakom den låsta dörren.

”Vi fick utbilda personalen”

Region Sörmland gjorde en barnkonsekvensanayls kort efter det att barnplatserna öppnats. I den framgår att föräldrar varit kritiska till vården deras barn fått. Föräldrarna sa bland annat:

Svidande kritik från föräldrar som haft sina barn på avdelningen i Nyköping. Foto: SVT Design

”Personalen hade ingen utbildning [i att] vårda barn och ungdomar, de saknade också utbildning och förutsättningar för effektiv behandling av den sjukdom mitt barn lider av (anorexia nervosa).”

”Kände mig inte trygg då jag som förälder visste mer och fick styra upp behandlingen.”

– Det känns såklart inte bra att föräldrar ska ha den upplevelsen. Men eftersom att platserna öppnades akut har vi behövt ordna med utbildningsinsatserna i efterhand. Det är inte roligt att höra föräldrarnas upplevelse. Men jag försäkra att personalen gjort allt de kan för att ge så bra vård som möjligt, säger Sofia Mossfeldt.

Åtgärdat brister

Efter kritiken har regionen satt in flera åtgärder.

– Vi har omvårdnadspersonal på plats tillsammans med en vårdkoordinator. Det finns betydligt mer saker att sysselsätta sig med på avdelningen och miljön har blivit mindre steril. Vi har verkligen försökt förbättra de områden där vi sett att det fanns brister, säger Mossfeldt.

Kan bli lagändring

En statlig utredning föreslog i somras att barn som tvångsvårdas inte får placeras med vuxna – om det inte bedöms vara till barnets bästa. Förslaget är nu ute på remiss, bland annat hos Barnombudsmannen.

– Vår oro är när barn placeras bland vuxna på grund av besparingsskäl, så kan vi inte ha det, säger Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin.

Göra en ny analys

Regionen kommer att fortsätta ha slutenvårdsplatserna för barn på vuxenavdelningen fram till januari, sedan ska man se se över behovet. I slutet av oktober ska man göra en ny barnkonsekvensanalys.

–  Vi kommer att titta på beläggningsgrad, kostnader och på hur läget ser ut med våra samarbetspartners i Västerås och Linköping, säger Sofia Mossfeldt.

Kontakta SVT:s reporter

Har du själv vårdats inom BUP eller känner du någon som har gjort det? Är du förälder till ett barn som fått vård eller står i kö? Jobbar du själv inom vården? Hör av dig till mig på aymen.mussa@svt.se

Du har givetvis källskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.