• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Strålsäkerhetsmyndigheten

Strålsäkerhetsmyndigheten vill flytta ledningen från Katrineholm

Publicerad

Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Nina Cromnier vill flytta tillbaka ledningen för Strålsäkerhetsmyndigheten från Katrineholm till Stockholm. En hemställan har skickats in till regeringen och det väcker nu lokal upprördhet.

– Det gjorde mig bestört, säger Ulf Rosén, ordförande för Kristdemokraterna i Sörmland.

Det var efter ett regeringsbeslut 2017 som en del av myndigheten flyttades från Solna till Katrineholm. Från början utlovades 120 arbetstillfällen, men det reducerades senare till 50.

Nu vill generaldirektören flytta myndighetens ledningsfunktion och säte från Katrineholm och tillbaka till Solna. Det framgår av en begäran som skickades in till regeringskansliet i slutet av mars.

”Bristfällig och ensidig”

Kristdemokraten Ulf Rosén är också kritisk till hur hemställan är formulerad.

– Jag tycker att den är bristfällig och ensidig. Den tyder på bristande lokalförankring, säger Ulf Rosén.

I det dokument som först skickades in så stod det bland annat att Katrineholm inte har närhet till något sjukhus och att det skulle vara en anledning till svårigheter att rekrytera vissa tjänster.

Uppgiften har senare rättats till i det underlag som nu ska upp till regeringsbeslut.

Direktören: Bara min tjänst som flyttas

Strålsäkerhetsmyndigheten har i dag 43 anställda i Katrineholm, och en av dessa är generaldirektörens tjänst. Enligt Nina Cromnier är det den enda tjänsten som kommer att beröras av en eventuell flytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.