• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Erik Henriksson, avdelningschef och Anders Wikander, inspektör, var några av medarbetarna som var på plats när Strålsäkerhetsmyndigheten slog upp sina portar på måndagen. Foto: Anna Mi Skoog /SVT

Strålsäkerhetsmyndigheten öppnade i Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det den första arbetsdagen på Strålsäkerhetsmyndighetens nya enhet i Katrineholm. Det är en blandning av verksamheten som utlokaliserats hit.

Det var efter ett regeringsbeslut som en del av myndigheten flyttades från Solna till Katrineholm och nu är de inflyttade i det nya kontoret.

– Det mesta är på plats och vi är ungefär 30 medarbetare här och allt verkar fungera som det ska, säger Erik Henriksson, chef för avdelningen för verksamhetsstöd på Strålsäkerhetsmyndigheten, och fortsätter:

– Det är några stycken som har flyttat med, några som valt att flytta helt och hållet, alltså med sin bostad och allting till Katrineholm, men sedan har vi också många nyanställda ifrån Sörmlandsområdet, säger han.

Personalstyrkan utökas på sikt

Det har varit olika bud från politikerna hur många tjänster som myndighetsflytten hit skulle innebära.

Men när myndighetens nya lokaler står färdigrenoverade och man kommit på plats där nästa år ska också personalstyrkan utökas till ett 50-tal personer.

– Och på ett par tre års sikt till så kanske vi växer till upp emot 70. Det beror på litegrann hur det går att rekrytera, säger han.

Svårt att rekrytera

När regeringen beslutade om utlokaliseringen fanns viss kritik. Myndigheten har haft svårt att rekrytera viss kompetens, och det har funnits farhågor om att en flytt skulle kunna förvärra problemet.

– Vissa områden är ju svårrekryterade men det har inte så mycket att göra med orten och placeringen, utan det är svårt att rekrytera överhuvudtaget. När man gör en omlokalisering så här på kort sikt kan det ju bli personalflykt, men på lång sikt skulle jag säga att det inte har någon större betydelse, säger Erik Henriksson.

Valfri ort

När Strålsäkerhetsmyndigheten nyrekryterar till vissa tjänster får de sökande själva välja arbetsort.

– För vissa befattningar som kan vara svåra att rekrytera till är vi beroende av att folk kan få välja ort. Det öppnar ju upp för att man har en valfrihet att välja om man vill bo i det hektiska Stockholm eller det vackra Sörmland, säger han.

Hör inspektören Anders Wikander, som är en av de som flyttat till Katrineholm, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.