Bilden är delad i två. Den vänstra bilden är en bild med personer från Sevab och Strängnäs golfklubb, de står vid ett vattenmagasin och har möte. Den högra bilden är en bild på en grön gräsmatta, två golfbollar och en golfklubba. I bilden syns också en vit flagga som står på golfbanan och ett par fötter och nedre delen av ett par ben.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sevab och Strängnäs golfklubb har haft ett första möte om hur man kan använda det renade avloppsvattnet från Strängnäs reningsverk. I klippet hör du Markus Nylander från Sevab berätta vilka ämnen som kan renas bort om vattnet får rinna genom golfklubbens anläggning. Foto: Fanny Asplund/SVT

Renat avloppsvatten kan bli till grönare golfbanor i Strängnäs

Publicerad

Banorna på Strängnäs golfklubb kan i framtiden komma att vattnas med renat avloppsvatten. Det är något som klubben nu ska se över tillsammans med kommunen och Sevab Strängnäs energi.

Vattenförsörjningen till Strängnäs golfklubb säkerställs i dag med sjövatten från Mälaren. Men efter torrsomrar och översvämningar har frågan om vattnet åter aktualiserats för klubben.

De vill kunna lagra vatten i egna dammar och även göra en insats för miljön genom att använda renat avloppsvatten från Strängnäs reningsverk.

– Det är bra mycket listigare att ta vatten som kommer från vattenverket istället för att suga upp från Mälaren, för det behövs ju en reningsprocess där, säger Stefan Johansson projektansvarig på Strängnäs golfklubb.

Ska minska övergödningen

Projektet är ännu i sin linda och inga beslut har fattats, men tanken är att vattnet ska gå genom golfklubbens anläggning och på så sätt renas en extra gång från näringsämnen innan det släpps ut i sjön. I dagsläget rinner det renade avloppsvattnet från reningsverket direkt ut i Mälaren.

– Vi har våra utsläppskrav i dag och de håller vi ju. Men samtidigt vill man göra så mycket man kan för miljön, säger Markus Nylander, produktionschef för vatten och avlopp på Sevab.

Enligt Stefan Johansson finns det endast ett fåtal golfklubbar i landet som bevattnar sina banor med liknande teknik, men att det är vanligt internationellt.

Kan vattna fotbollsplaner

I närheten av golfbanan ligger Larslunda idrottsplats. Gräsplanerna där bevattnas i dag med renat vatten som inte uppnår dricksvattenkvalité utan används som processvatten i industrierna.

– Vi har ett förslag till samarbetsavtal med kommunen för att kunna använda samma vatten till bevattning på Larslunda, säger Stefan Johansson.

Vilka näringsämnen kan rensas bort när vattnet får rinna igenom golfklubbens anläggning? Hör Markus Nylander från Sevab berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.