Kvinna i glasögon och blont hår sitter på en sten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om Aida Jakupovics upplevelser av att komma in i klimakteriet. Foto: Serafia Olausson/SVT

Strängnäs kommun satsar på klimakteriehälsa för anställda – chefen Aida: ”Kände inte igen mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Aida Jakupovic kom in i klimakteriet när hon var 45 år. Hon fick svårt att klara vardagen och få rätt hjälp. Nu vill Strängnäs kommun informera medarbetare, som Aida, om klimakteriet för att ge fler kvinnor möjlighet att må bra på arbetsplatsen.

– Jag drog mig undan och började tvivla på mig själv, säger hon.

Hör om Aidas erfarenheter i videoklippet ovanför.

Hon är långtifrån ensam. Av kommunens omkring 2 500 anställda är 80 procent kvinnor och hälften av dem är mellan 40 och 60 år. Därför har kommunen tagit initiativ till en hälsosatsning om klimakteriet.

Under de kommande två åren kommer kommunen erbjuda föreläsningar för samtliga medarbetare och chefer, men också rådgivning med läkare och provtagning för de kvinnor som är i behov av det.

– Det är som en djungel. Det finns hundratals symptom som kan vara klimakteriet och det finns för lite kunskap, säger Helene Råström, hälso- och rehabiliteringsutvecklare i Strängnäs kommun, som har tagit initiativ till satsningen.

Erbjuds både till kvinnor och män

Även om medarbetarna i Strängnäs kommun till stor del är kvinnor kommer föreläsningarna också att vara öppna för män.

– Män har också kvinnor i sin närhet och det är bra att veta vilka symtom som kan uppstå under klimakteriet. När man är i den åldern som kvinna är det svårt att veta, men då kanske man har en stöttande man där istället som kan vara uppmärksam på att det skulle kunna vara klimakteriet.

Okunskap inom vården

Enligt Helene Råström finns det inte bara en okunskap bland privatpersoner, utan även inom vården.

– Jag skulle se att det här är en uppstart, men att vi sedan har en etablerad kunskap om klimakteriet i kommunen. Förhoppningsvis leder det till att vården kan erbjuda bättre hjälp om fler pratar om det.

Är det verkligen kommunens ansvar att ge den här informationen?

I den perfekta av världar kanske det inte är kommunens primära ansvar. Att prata om det och bryta stigmat är delvis vårt ansvar, men den individuella rådgivningen borde finnas inom vården i större utsträckning.

Investerat en halv miljon

Kommunen har avsatt omkring en halv miljon kronor till projektet.

– Vi vet att sjukfrånvaro och bristande ork, även om du är på jobbet, kostar åtskilliga miljoner varje år. Kan vi minska dessa kostnader genom att investera i den här typen av insatser så får vi tillbaka investeringskostnaden många gånger om.

Fick inspiration

Helena Råström fick inspiration till projektet av Partille kommun som genomförde en liknande satsning år 2022, då först i landet.

I Partille har satsningen gett ett positiv resultat med bland annat minskad sjukfrånvaro och en ökad kunskap bland medarbetarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.