Två kvinnor som tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka symtom kan man få och vad kan man göra själv för att lindra besvären? Barnmorskorna svarar i klippet. Foto: SVT

Så vet du att du är i klimakteriet – barnmorskorna svarar

Publicerad

Nedstämdhet, sömnlöshet och värmevallningar är bara några av de symtom som kan drabba kvinnor i klimakteriet. Vården kan hjälpa de som behöver, även om det inte är alltid är helt lätt att få rätt hjälp.

– Problemen kan vara diffusa och de kan även bero på andra saker. Vi som möter de här kvinnorna måste bli bättre på att tänka att det skulle kunna vara klimakteriet. Vi behöver tänka ett snäpp längre på ålder och vad kvinnan berättar, säger barnmorskan Karin Henley Listermar, som arbetar på kvinnokliniken i Nyköping.

Testa behandling

Vid klimakteriet minskar produktionen av östrogen, vilket kan leda till östrogenbrist. Många upplever besvären av klimakteriet när östrogennivåerna i kroppen går ner.

Om man misstänker att symtomen är på grund av klimakteriet kan man testa en behandling.

– När man söker hjälp på vårdcentralen och om man tror att det är klimakteriet, då kan man ju alltid testa en östrogenbehandling. Mår man då bättre, då vet man att det var östrogenbrist på grund av klimakteriet.

Vilka symtom kan man få och vad kan man göra själv för att lindra besvären? Barnmorskorna svarar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.