Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I hela Sverige finns det uppskattningsvis 300 000 vildsvin, varav mellan 15 000-20 000 i Blekinge. Foto: SVT

Efter Strängnäs vildsvinsbesvär: Så ska djuren ledas bort från vägar och bostadsområden

Uppdaterad
Publicerad

På sina håll i Strängnäs kommun besväras man av vilt, bland annat områdena kring Stadsskogen och Slottsbrinken i Mariefred. För att komma till rätta med det ska kommunen genom så kallade viltförvaltningsplaner bygga och plantera för att försöka leda viltet dit man vill i hopp om att undvika konflikter.

Arbetet är än så länge i startgroparna. Berörda verksamheter i kommunen har haft ett första möte, men ännu finns inga konkreta åtgärder att presentera.

Syftet med planen är att försöka leda viltet så att djuren slipper gå över trafikerade vägar eller genom bostadsområden.

– Man behöver i planeringen tänka att även viltet ska få plats och att de behöver passera utan att ställa till med problem, säger VA- och återvinningsstrategen Kristina Svinhufvud.

Plantera rätt växtlighet

Hon förklarar att djuren oftast har sina boplatser och matplatser på olika ställen, vilket gör att de är i röresle. Ett exempel för att få dem att gå dit man vill, kan vara att plantera rätt sorts växtlighet som djurarterna tycker om.

– Klövvilt tycker exempelvis om vissa trädslag, då skulle man kunna tänka sig att man planterar sådan växtlighet. Då är det mer attraktivt än att de ska leta sig in i trädgården som ligger hundra meter bort.

Kristina Svinhufvud betonar dock att det ännu inte är bestämt hur viltförvaltningsplanerna ska utformas och att det är ett långsiktigt arbete.

I klippet visar hon en plats där det skulle kunna vara lämpligt med en viltförvaltningsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.