• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fyra år efter löftet: Skolresultaten i Strängnäs fortsätter att dala

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var femte elev i grundskolan i Strängnäs har inte behörighet att gå i gymnasiet, enligt Skolverkets statistik. Och från att ha legat över rikssnittet återfinns man numera under detsamma.

– Varje elev som inte får behörighet är att ses som ett misslyckande, säger Kenneth Larsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden (BUN).

Den styrande majoriteten i Strängnäs deklarerade efter valet för fyra år sedan att resultaten skulle höjas i grundskolan. Men enligt den senast tillgängliga statistiken från Skolverket från förra året har utvecklingen fortsatt i fel riktning.

Kenneth Larssons majoritetskollega Torbjörn Johansson (S) som är vice ordförande i BUN pekar på skolsegregationen i kommunen. Här går runt 42 procent av eleverna i friskola och eleverna i friskola lyckas också bättre.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

– Vi ska ha friskolor och de vi har i dag är bra skolor men det får ändå en effekt. Vi behöver öka på den kompensatoriska delen och skolorna som har sämst resultat behöver mer pengar, säger han.

Centerpartiet: Mer resurser till skolan

Kenneth Larsson (M) är däremot inte pigg på att omfördela pengar.

– Inte utan en noggrann analys av hur vi har använt våra pengar tidigare. Ett uppdrag som vi gett till förvaltningen, säger han.

Oppositionsrådet Mia Nerby (C) tycker att man ska ge skolorna i Strängnäs mer resurser.

– Jag tror att vi i första hand ska prova att sätta in tvålärarsystem i klasser där man ser att det behövs och samtidigt göra mindre undervisningsgrupper.

Hur ska det finansieras?

– Dels får vi se vad som går att strukturera om, och dels tycker vi i Centerpartiet att kommunen drivits med för stora reserver de senaste tre åren där vi haft ett väldigt gott resultat i årsbokslutet.

Utvecklingen i Strängnäs sedan 2014. Siffrorna visar andelen elever som är behöriga för ett yrkesprogram när de går ur nionde klass. Foto: SVT grafik

Så vill de förbättra skolans resultat – hör Mia Nerby (C) och Kenneth Larsson (M) i videoklippet ovanför.

VALKOMPASSEN: Få hjälp i ditt val – se vilka partier i Strängnäs som tycker som du i SVT:s unika valkompass

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet