• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Den enda skillnaden jämfört med vanlig curling är att vi använder strykjärn. Annars är det samma regler, säger Lars Ivarsson.

Strykjärn på hal is

Uppdaterad
Publicerad

Många vintersporter är väderberoende. Det gäller inte minst den tävling som för andra året i rad ska arrangeras på Hosjön i Malmköping – om vädret vill.

Det handlar om strykjärnscurling som för andra året i rad ska arrangeras i Malmköping.

Hur går denna slags curling till?

Sörmländska samlare

– Den enda skillnaden jämfört med vanlig curling är att vi använder strykjärn. Annars är det samma regler. Jag målar cirklar på isen i rätt färger och med de internationella måtten.

Strykjärn med glid

Just denna dag ser dock vädret inte lovande ut. Men Lars Ivarsson, som arrangerar tävlingen hoppas på det bästa.

– Om det bara blir en 5-6 minusgrader nu, så kan det bli en kanonfin is.

I dag ligger det tre cm vatten på isen, men Lars provar ändå glidet med ett av sina strykjärn. Ett engelskt järn som användes för att stryka biljarddukar. Det har en trubbig nos och kör omgående fast i vattnet.

– Järnet har en fin yta under och är tungt och bra, men just idag ska vi nog prova ett strykjärn med spets.

”Roligt att komma på en sån här grej”

Och visst glider det spetsiga järnet mycket bättre, även om vattnet bromsar en del. Men Lars Ivarsson hoppas på bättre väder och ser fram emot tävlingen.

– Det är en rolig grej och visst känns det lite extra roligt att vara först med att ha kommit på en sån här tokig grej, ler han och fortsätter: och någonting ska man väl använda alla gamla strykjärn till.

Lars har över 2000 strykjärn

När Lars var tio år fick han de första strykjärnen av sin mormors mor. Sedan har han fortsatt att samla och har nu över två tusen strykjärn varav ungefär åttahundra kan visas samtidigt på strykjärnsmuseet i Malmköping som han öppnade för några år sedan. Här finns antika strykjärn från alla epoker från 1600-talet och framåt. Och Lars verkar inte tröttna på sitt samlande.

– Jag tycker de är snygga, de är en prydnad helt enkelt.

Nu hoppas han på att vintern kommer tillbaka ordentligt så att han kan arrangera årets tävling i strykjärnscurling på Hosjön som planerat. Men över detta råder inte Lars. Det gör vädret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmländska samlare

Mer i ämnet