• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sover med vargar dygnet runt Foto: SVT

Sover med vargar

Uppdaterad
Publicerad

Vad skiljer människans bästa vän hunden från det stora, fruktade rovdjuret vargen? Genom att leva dygnet runt med djuren försöker forskare på forskningsstationen Tovetorp utanför Nyköping ta reda på hur domesticeringen har påverkat hunden.

– Det är unikt att vi har ett levande original till en art. Det är en ideal situation att vi kan jämföra originalet vargen med den domesticerade varianten hunden, säger Christina Hansen, doktorand vid Stockholms universitets zoologiska institution.

Under närmare sju månader har en valpkull med slädhundar och en syskonskara av vargvalpar levt på forskningsstationen Tovetorp utanför Nyköping. Under de första tre och en halv månaderna umgicks forskarna dygnet runt med djuren.

Sociala spelet

– Det gäller att behandla hundarna och vargarna likadant, då kan man faktiskt våga säga att de skillnader man ser beror på hur hunden och vargen är, säger Hans Temrin, docent i etologi.

Forskarna är främst intresserade av det sociala spelet inom djurgrupperna. Hur agerar de när människor lämnar sammanhanget? Är det skillnader i det sociala beteendet mellan hundar och vargar? Även om det är långt kvar innan forskarna kan presentera några resultat har de gjort iakttagelser.

– I naturen lever vargen oftast i familjegrupper som föräldraparet leder. Vargen är känd för att ha en social hierarki, men det finns olika åsikter om det. Vi tycker oss se en ledare hos vargarna i vår grupp, men det är ingen slutsats vi kan dra innan vi analyserat våra data mer noggrant. Hos hundarna har vi inte sett en lika tydlig social struktur, men vi får se när vi studerat våra data, säger Christina Hansen.

Var försiktiga

I djurens interaktion med människor noterades väntade beteenden.

– Så fort vargarna kommer ut ur sin miljö, så fort något nytt händer, är de som vilda djur ska vara i de lägena. De är försiktiga och vill undersöka först. Hundarna bara rusar fram, säger Hans Temrin.

Såväl vargarna som hundarna har nu lämnat forskningsstationen, men förhoppningen är att göra två liknande studier i framtiden. Nästa år hoppas forskarna få studera en valpkull med schäferhundar och en ny syskonskara av vargar, uppger Christina Hansen.

– Vi måste ha olika hundraser för att kunna göra jämförande studier, men de måste likna vargen till storlek och exempelvis öronen, säger hon.

Daniel Kihlström/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.