Uttalandet från politikern Abshir Osman (M) har fått stor spridning i sociala medier i helgen efter DN:s publicering om den muslimska extremismen i Eskilstuna och Örebro.
– Känslan är att vi som tar avstånd från IS är ganska ensamma, säger Eskilstunapolitikern Abshir Osman till SVT Nyheter Sörmland.
Hot efter intervju
I ett reportage, som publicerades på dn.se i helgen, beskriver journalisten Niklas Orrenius hur IS-anhängare i Eskilstuna och Örebro hotar andra muslimer, och hur förtvivlade föräldrar ser sina barn resa till Syrien för att strida.
En av dem i DN-reportaget som berättar om sina upplevelser är Abshir Osman, med uppdrag för moderaterna i både Eskilstuna kommun och Sörmlands landsting. För honom kom hoten efter att han uttalat oro för extremism i en radiointervju för ett år sedan. Sedan dess har han fått ta emot hot vid flera tillfällen.
”Funnits en aggressivitet mot mig”
– Man har kastat saker, sagt dumma saker mot mig. Jag har länge känt att det funnits en aggressivitet mot mig för att jag värnar demokratin och yttrandefriheten. Det är linjen som gäller för mig.
Känner du fler muslimer i Eskilstuna som hotats av IS-anhängare?
– Vi är flera. Oftast är det personer som uttalat sig i media och andra forum och folksamlingar. Jag hörde nyligen om ett fall.
Läs mer: Politiker hotad efter radiointervju
Undviker vissa stadsdelar
I DN-intervjun säger Abshir Osman att han till och med undviker att röra sig i vissa stadsdelar. Och att någon absolut skulle kunna döda honom. Situationen har lugnat sig något, men han undviker fortfarande vissa delar av stan.
Är du rädd?
– Ibland. Jag känner mig begränsad när jag inte kan gå ut och besöka vem jag vill. Jag har mina åsikter och mina rättigheter att uttala mig fritt och ingen kan ta dem ifrån mig, så det är allvarligt när folk försöker begränsa mig.
Du säger att det som muslim i Eskilstuna är svårare att säga att man är emot IS än för dem. Är det så illa?
– Känslan är att man blir angripen om man säger något emot IS. De här krafterna vill dela in samhället i muslimer och icke-muslimer. De anser att det är värre att jag som muslim säger som jag gör, än någon som inte är muslim. Därför blir jag utsatt. Man förväntar sig att jag är på deras sida.
Abshir Osman understryker att de radikaliserade som åker för att strida utgör en liten grupp.
– Jag tror det är få som är villiga att åka och strida för isis. Bland unga muslimer i Sverige handlar det om några hundra personer som hittills åkt. Det som bekymrar mig mer är att det inte finns tillräckligt många vuxna som tydligt tar avstånd från isis och terrorismen. Det är alltför många som inte bekänner färg. Jag vet inte var de står någonstans. Vem man ska lita på och vad man kan förvänta sig.
Har du fått hjälp, har du blivit tagen på allvar?
– Absolut, jag har fått stöd från politiska kamrater och jag upplever att polisen tar detta på allvar.
Vad behövs för att stävja de här krafterna?
– Vi behöver muslimska krafter som är bra, som Abd al Haqq Kielan till exempel, som vågar uttala sig och ta avstånd på riktigt. Speciellt viktigt är det att invandrargrupper, muslimer och imamer tydligt visar att man är emot sån här rekrytering, säger Abshir Osman.
”Mig når de inte”
Abd al Haqq Kielan är imam vid Stora moskén i Årby och en känd muslimsk företrädare i Sverige. Han har tidigare uttalat sig i media om hur IS-anhängare förra sommaren besökte fredagsbönen och anklagade den gästande imamen för att vara icke-muslim eftersom han predikat mot IS.
Männen avkrävde imamen en ursäkt inför församlingen, men de motades ut av besökarna i moskén.
– De som pratar arabiska, somalier exempelvis, är mer utsatta. Men mig når de inte eftersom jag inte ingår i deras skvaller- och förtalssfär. Det är skillnad om man exempelvis kommer ifrån samma land och samma stad, med släktingar kvar i hemlandet. Där kan det finnas ett utpressningsläge. Men den hävstången har de inte på mig, säger Abd al Haqq Kielan.
Har klimatet hårdnat?
– Ja, jag upplever att det finns hela tiden där, och det blir inte bättre när IS ställningar försvagas ute i världen. De vill förstöra det västerländska samhället av olika skäl, säger Abd al Haqq Kielan.