En delad bild som visar två sektioner. På vänster sida syns en person med långt, blont hår, iklädd en svart jacka med en logo. På höger sida av bilden finns en utsikt över ett bostadsområde med flera flerfamiljshus omgivna av skog och naturlandskap, under en molnig himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kundcenterchefen Martina Hefling berätta hur hon ser på bolagets ansvar att erbjuda lägenheter som folk vill ha. Foto: Erika Landt/SVT

Svårt att få lägenheter uthyrda i Nyköping – bostadsbolaget testar ny taktik

Publicerad

Från långa bostadsköer – till tomma lägenheter. Kommunala Nyköpingshem konkurrerar nu med 1 400 nyproducerade lägenheter hos privata hyresvärdar – och gör därför om i kösystemet. För vissa lägenheter kommer det inte att krävas någon kötid alls.

Just nu är det åtta lägenheter lediga som man inte behöver några poäng för att få. De är, enligt bostadsbolaget, inflyttningsklara. Villkoret är att man ska kunna flytta in på kort tid.

– Det är cirka 1400 hyresrätter som kommer ut i Nyköping bara i år. Vi ser att vi måste agera på ett annat sätt och därför testar vi det här nya konceptet nu, säger Martina Hefling, kundcenterchef på Nyköpingshem.

Är det inte bra med konkurrens?

– Det är jättebra. Vi tar det här som en utmaning, såklart, och det är bra att det finns ett utbud för Nyköpingsborna att välja bland, säger Martina Hefling.

Kösystemet finns fortfarande kvar

Början på det poängfria systemet innebär inte slutet på kösystemet. Alla lediga lägenheter sätts till en början ut med krav på köpoäng – även de som numera är poängfria.

– Det är lägenheter som vi har försökt hyra ut, men som inte har blivit uthyrda enligt den vanliga uthyrningsprocessen, säger Martina Hefling.

Kravet: Inga skulder

Men man måste fortfarande uppfylla bolagets vanliga krav för att få en lägenhet. Det handlar om att man ska ha en viss inkomst och man får inte ha skulder hos Kronofogden.

– Absolut inga hyresskulder, säger Hefling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.