En polis står i ett förråd i Nyköping där beslagtagna och inlämnade cyklar förvaras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Här blir cyklar liggande ganska länge ibland” – följ med kommunpolisen Per Lindberg in i förrådet där inlämnade och beslagtagna cyklar förvaras i Nyköping. Foto: Erika Landt/SVT

Svårt hitta ägare till stulna cyklar – cykeltjuvar kan få tillbaka stöldgods

Uppdaterad
Publicerad

Sex misstänkta cykeltjuvar har gripits i Nyköping de senaste veckorna. I samband med gripandena har totalt 20 cyklar tagits i beslag. Men alla beslagtagna cyklar hittar inte hem igen. Ibland är det svårt att hitta ägaren till stulna cyklar – något som kan leda till att tjuvar får tillbaka stöldgodset.

Gripandet av de misstänkta cykeltjuvarna i Nyköping kunde enligt polisen ske tack vare kartläggning och tips om var misstänkt stöldgods tagit vägen.

Kommunpolisen: ”Olyckligt”

Problemet är att man inte alltid kan matcha misstänkt stöldgods med anmälningar som kommit in då det inte alltid finns så många detaljer i dem.

– Vi har märkt att godset som vi hittar ibland är ganska svårt att härleda. Det är olyckligt eftersom vi är så säkra på att det är stulet. Vi vill ju så klart att målsägarna får tillbaka godset, säger Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping.

Om man inte hittar rätt ägare kan det bli så att stöldgodset ges tillbaka till den misstänkta tjuven.

I videon: Hör vad polisen tycker är viktigt att göra om man har en cykel – som inte blivit stulen.

Dyrare cyklar stjäls

Att så pass många misstänkta cykeltjuvar grips på kort tid hör inte till det vanliga. Däremot gör cykelstölder det.

– Vi ser varje vecka hur det stjäls många cyklar och elsparkcyklar, säger Per Lindberg.

I dag är det allt dyrare cyklar som stjäls jämfört med för några år sedan, berättar Per Lindberg. Anledningen är att det numera är mer elcyklar och elsparkcyklar som stjäls.

Misstänkta cykeltjuvar släppta

De sex misstänkta cykeltjuvarna i Nyköping har släppts på fri fot, men är fortfarande misstänkta för brott.

– Det här är personer som vi egentligen får leta efter igen i hopp om att det ska räcka då till ett längre frihetsberövande.

Polisen: Var noga vid cykelköp

Per Lindberg uppmanar även till att man tänker efter innan man köper en begagnad cykel. Man har nämligen undersökningsplikt.

Om man ovetande köper en stulen cykel kan man själv bli misstänkt för häleri.

– Köper man en cykel billigt under omständigheter som man kanske själv blir lite misstänksam till ska man inte köpa den cykeln.

En polis som tittar på ett lås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolisen Per Lindberg inspekterar en cykel som han menar har ett bra lås med en tung kedja. Hur ska du skydda din cykel från tjuvar? Hör honom berätta i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.