Gripandet av de misstänkta cykeltjuvarna i Nyköping kunde enligt polisen ske tack vare kartläggning och tips om var misstänkt stöldgods tagit vägen.
Kommunpolisen: ”Olyckligt”
Problemet är att man inte alltid kan matcha misstänkt stöldgods med anmälningar som kommit in då det inte alltid finns så många detaljer i dem.
– Vi har märkt att godset som vi hittar ibland är ganska svårt att härleda. Det är olyckligt eftersom vi är så säkra på att det är stulet. Vi vill ju så klart att målsägarna får tillbaka godset, säger Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping.
Om man inte hittar rätt ägare kan det bli så att stöldgodset ges tillbaka till den misstänkta tjuven.
I videon: Hör vad polisen tycker är viktigt att göra om man har en cykel – som inte blivit stulen.
Dyrare cyklar stjäls
Att så pass många misstänkta cykeltjuvar grips på kort tid hör inte till det vanliga. Däremot gör cykelstölder det.
– Vi ser varje vecka hur det stjäls många cyklar och elsparkcyklar, säger Per Lindberg.
I dag är det allt dyrare cyklar som stjäls jämfört med för några år sedan, berättar Per Lindberg. Anledningen är att det numera är mer elcyklar och elsparkcyklar som stjäls.
Misstänkta cykeltjuvar släppta
De sex misstänkta cykeltjuvarna i Nyköping har släppts på fri fot, men är fortfarande misstänkta för brott.
– Det här är personer som vi egentligen får leta efter igen i hopp om att det ska räcka då till ett längre frihetsberövande.
Polisen: Var noga vid cykelköp
Per Lindberg uppmanar även till att man tänker efter innan man köper en begagnad cykel. Man har nämligen undersökningsplikt.
Om man ovetande köper en stulen cykel kan man själv bli misstänkt för häleri.
– Köper man en cykel billigt under omständigheter som man kanske själv blir lite misstänksam till ska man inte köpa den cykeln.