Till vänster: En skolkorridor med röda skåp och elever som blurrats. Till höger: Susanna Lind.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör centrala elevhälsans verksamhetschef Susanna Lind om hur skolsjuksköterskebristen påverkat eleverna i Eskilstuna kommun i klippet. Foto: Pontus Lundahl/TT/SVT

Stor brist på skolsköterskor drabbar elever i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på behöriga skolsköterskor i Eskilstuna kommun. Något som förra året ledde till att uppemot 4 700 grundskoleelever periodvis saknade tillgång till den hälso- och sjukvård som de enligt skollagen har rätt till.

Svårigheterna att rekrytera behöriga skolsköterskor har pågått under flera års tid. Något Susanna Lind, verksamhetschef för centrala elevhälsan i Eskilstuna, delvis förklarar med att allt färre väljer att vidareutbilda sig efter sin sjuksköterskeexamen.

Månader utan sköterska

I dagsläget är det en skola i kommunen som står helt utan tillgång till skolsköterska eftersom ingen sökt tjänsten som utannonserats. Men under förra året var det flera skolor som berördes. Sammanlagt var det cirka 4 700 av grundskolans totalt drygt 11 000 elever som under delar av året, i vissa fall under flera månader, inte hade någon skolsköterska att gå till.

Uppskjutna hälsobesök

Avsaknaden av skolsköterskor har bland annat inneburit att hälsobesök skjutits upp, och att elever inte kunnat få de enklare sjukvårdsinsatser som de har rätt till. Planerade vaccinationer har dock kunnat genomföras med hjälp av centrala elevhälsans vaccinatörer.

Erbjuder praktikplatser

Nu hoppas den centrala elevhälsan att man genom att erbjuda praktikplatser för specialistsjuksköterskestudenter vid MDU ska få fler att vilja söka sig till yrket.

– De får komma ut och se hur det är att jobba som skolsköterska och förstå hur roligt det är, säger Susanna Lind.

Hör henne berätta i klippet hur skolsköterskebristen påverkat eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.