Henrik Pilerud ställer ut sin Cosplaydräkt på Sörmlands Museum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Pilerud har lagt hundratals timmar på att färdigställa den dräkt som gav honom en andraplats i Cosplay-VM i Japan. Foto: Björn Gustavsson

Sveriges skickligaste cosplayare ställer ut på Sörmlands museum

Publicerad

Nio av Sveriges skickligaste cosplayare ställer nu ut sina dräkter vid sida med historiska maskeraddräkter på Sörmlands Museum.

– Vi behöver göra något för att locka unga personer och då tänkte vi att cosplay är spännande, säger Yanina Casanova, projektledare.

På utställningen Cosplay Chronicles blandas dräkthantverk från både populärkulturen och vår historia – sida vid sida.

Alla som ställt ut sina dräkter har vunnit pris i olika mästerskap. Bland annat Henrik Pilerud, silvermedaljör i Cosplay-VM i Japan.
Hör honom i videon ovan om vad som är grejen med Cosplay.

Mekanisk dräkt

Till skillnad från många av maskeradkostymerna på museet så är Henrik Pileruds dräkt delvis mekanisk. Han återskapade nämligen den jättelika bjässen Totoro från den Japananimerade filmen ”Min granne Totoro”. För att kunna röra ögon och vråla som en best var han därför tvungen att programmera delar av dräkten.
Här nedan visar Henrik Pilerud hur han gjorde huvudet på Totoro.

En person med orange hår sitter på golvet och arbetar med en stor, grå fluffig maskot som har stora ögon och en bred mun. Bakgrunden är inredd med en grön och röd soffa samt dekorativa växter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dräkten väger 17 kilo och har två fläktar på insidan för att svalka. Foto: Björn Gustavsson

Cosplay

Cosplay är en förkortning av costume play. Det innebär att personer skapar och bär kostymer för att gestalta karaktärer från olika fantasyvärldar.

Det är också en konstform, en gemenskap och en livsstil som under de senaste åren fått global popularitet. Entusiaster samlas på konvent och evenemang för att dela sin passion. Tillställningarna brukar inkludera rollspel, tävlingar och shower, men kan liknas med maskeradernas ursprung.

Källa: Sörmlands museum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.