tre kvinnor tittar mot ett bord där namnlistor ligger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En katastrof för Vingåker om det försvinner” Namnlistor hoppas rädda kvar Studiefrämjandet. Foto: SVT

SVT erfar: Studiefrämjandet lägger ner lokala kontor – Ann-Sofie i Vingåker: ”Vi behövs ju här”

Publicerad

Studiefrämjandets lokalkontor i Vingåker, och kontor på andra mindre orter i Sörmland, kan komma att läggas ner vid årsskiftet och personal varslas. Än så länge är det oklart hur många som berörs men MBL-förhandlingar med facket pågår under veckan.

Omorganisationen inom Studiefrämjandet sker på grund av ett allt tuffare ekonomiskt läge till följd av det statsbidrag som från och med i år minskar med 250 miljoner, från 1,8 miljarder år 2023. Under de kommande åren kommer det att minska ytterligare.

Vingåker är en av de orter som kan komma att drabbas av neddragningarna om förslaget blir till verklighet.

– Jag är bedrövad, vi behövs ju är. Det är många som har verksamhet i våra lokaler och många föreningar som är här. Jag tror att det blir katastrof för Vingåker, vi har så många både äldre och yngre som kommer hit, säger Ann-Sofie Mattsson som är verksamhetsutvecklare i Vingåker.

De har startat en namninsamling för att bevara det lokala kontoret och under måndagen samlades närmare 300 namnunderskrifter in.

SVT Sörmland erfar att även Flen och Gnesta kan påverkas, men det är ingenting som bekräftas av Studiefrämjandet centralt.

Ny ekonomisk verklighet

Förslaget om en omorganisation inom Studiefrämjandet fattades under en extra förbundsstämma i juni i år.

– Det är en omorganisation som sker helt och hållet kopplat till det sänkta statsbidraget. Det är en ny ekonomisk verklighet som kommer påverka alla studieförbund, säger Oscar Mander som är Studiefrämjandets verksamhetschef i Sörmland.

Det var i september förra året som regeringen presenterade sina budgetsatsningar där studieförbundens anslag minskade och folkhögskolans och yrkesutbildningarnas anslag ökade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.