Två barn med hjälm och skateboard i skatepark tillsammans med en vuxen person.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skateparken är inte en lekplats – se expertens fem viktiga saker att tänka på för vett och etikett. Foto: Björn Jansson/SVT

Tänk på det här när du skejtar – stor risk för olyckor i skatepark

Uppdaterad
Publicerad

Våren är här och det bubblar av aktivitet i svenska skateparker. Men parkerna besöks även av personer som varken åker skateboard, sparkcykel eller rollerblades, enligt skateboardsajten Tackys chefredaktör Denis Sopovic.

– Det har körts radiostyrda bilar, utövats yoga och nu senast såg jag några mindre tjejer som sprang runt med käpphäst, säger han.

Med stigande värme och vår i luften är det snart dags att ta sig till parken och börja skejta. Men det är också en tid då missförstånd kan inträffa.

Enligt Denis Sopovic händer det att föräldrar ställer sig mitt i parken eller sitter på ramperna utan att förstå att de är i vägen eller hur farligt det kan vara.

– Samtidigt finns föräldrar som tycker att parkerna har betalats med skattepengar och att barnen då har rätt att leka där. Oavsett om de har skejtboard eller inte, säger han.

Skateparker klassas som allmän plats

Niklas Boström, föreningsutvecklare på Sveriges skateboardförbund, delar Denis Sopovics åsikt. Skateparker är oftast är klassade som allmän plats istället för idrottsanläggning i Sverige, något som Boström beskriver som ”ett problem och en utmaning”:

– Det gör att det är fritt fram för vem som helst att använda skateparken för annat än skateboard. Som att leka, klättra eller på annat sätt använda den på ett sätt den inte är avsedd för, säger han.

Enligt Niklas Boström gör det att risken för olyckor ökar då skejtare åker med hög fart.

– Du skulle till exempel inte låta ditt barn leka på en fotbollsplan mitt i matchen, säger han.

I videoklippet ovanför förklarar Niklas Boström vad som är värt att tänka på innan man besöker skateparken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.