TBE överförs direkt i själva fästingbettet. Med start nästa år kommer alla barn i Sörmland erbjudas kostnadsfritt vaccin. Foto: TT

TBE-vaccin blir gratis i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Som första landsting i Sverige kommer Sörmland att införa gratis TBE-vaccin för barn. Detta efter en överenskommelse mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Partierna har kommit överens om tre frågor för att se till att koalitionens (S, MP, L och C) budget för nästa år ska gå igenom. I och med att koaltionspartierna nu får stöd av Vänsterpartiet får man majoritet. De tre frågorna gäller satsningar på länets barn.

Först i Sverige

Koalitionen lägger nu nästan 3 miljoner kronor i budgeten på att göra TBE-vaccinet gratis.

– Förra året genomförde vi en satsning där vi tog bort besökskostnaden för TBE-vaccin, så man betalade bara för själva vaccinet. Nu tar vi det ett steg vidare och gör även vaccinet kostnadsfritt. Det här är vi först med i Sverige, säger landstingsrådet Monica Johansson (S).

Sörmland är ett så kallat riskområde när det kommer till fästingar, som sprider TBE.

Vaccin mot maginfluensa

Den andra frågan gäller Rotavirus, ett virus som kan orsaka maginfluensa och diarré hos barn. Från och med nästa år kommer ett vaccin mot viruset finnas med i det allmänna vaccinationsprogrammet på BVC.

– Det kostar också en slant, omkring 2 miljoner kronor, säger Johansson.

Miljoner på kultur

I överenskommelsen med Vänsterpartiet läggs även två miljoner extra på den så kallade Sörmlandsmodellen. Det är en kultursatsning som handlar om att skolbarn ska få ta del av kultur på skoltid. 2017 var det 12.5 miljoner kronor i budgeten för Sörmlandsmodellen. Nästa år blir det alltså 14.5 miljoner kronor.

Har landstinget verkligen råd med det här?

– Vi har en jättebra ekonomi och har järnkoll på den. Vi har inga underskott och barn och unga är vår framtid så det känns bra att lägga pengar där, säger Monica Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.