Terrorexperten Hans Brun är förvånad över att ett tillslag skedde i Strängnäs. Foto: Claudio Bresciani/TT

Terrorexperten: Förvånande med tillslag i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Det är förvånande att Strängnäs är en av de platser där nationella insatsstyrkan slog till under tisdagens räd mot personer som misstänks ha planerat terrorbrott. Det menar terrorexperten Hans Brun.

Flera rapporter som kartlagt den radikalislamistiska miljön visar att den finns utspridd i olika svenska städer, från norr till söder. Det säger Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan.

Våldsbejakande i Eskilstuna

– I de större städerna handlar det inte om många personer, men de finns och Säkerhetspolisen har bra koll på vilka de är. I Linköping och Eskilstuna framför allt finns det individer som har den här våldsbejakande inriktningen, som är intresserade av attentat, säger han till TT.

Misstänkt förberedelse till terrorbrott

Ranstorps kollega inom terrorområdet, Hans Brun, uttrycker en viss förvåning över att ett av tillslagen under tisdagen skedde i Strängnäs.

Förvånade

– Strängnäs och Linköping är orter som inte alltid brukar förknippas med jihadistiska nätverk. Eskilstuna har haft en del jihadism sedan en längre tid tillbaka, säger han till TT.

Både Hans Brun och Magnus Ranstorp är båda något överraskade över att ett så stort antal personer som fem greps under tisdagen.

– Fem personer är rätt många, ofta har det kanske handlat om två, tre personer, ofta också på en plats, så det är rätt ovanligt att det är många olika städer, säger Magnus Ranstorp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur vanligt är det att Säpo ingriper såhär tidigt i ett skede? Hör Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism på Säpo. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förberedelse till terrorbrott

Mer i ämnet