Rekordmånga har anmält sig till Tobiasregistret efter Roberts vädjan, berättar presskontakten Michaela Stany. Foto: Tobiasregistret, kollage av SVT

Stamcellsregister har fått rekordmånga nya anmälningar efter Roberts vädjan

Uppdaterad
Publicerad

På en vecka har det kommit in runt 30 000 nya anmälningar till stamcellsregistret Tobiasregistret. Det är rekordmånga anmälningar.

– Historien om Robert Lindman har fått en oerhörd spridning i sociala medier. Folk kan relatera till honom, säger Michaela Stany, presskontakt på Tobiasregistret.

Tobiasregistret finns för att patienter med livshotande sjukdomar ska hitta rätt donatorer av blodstamceller. En slags celler som kan skapa nytt blod.

Matchande givare

För att donationen av blodstamceller ska fungera krävs att givare och mottagare har samma slags HLA-typ, annars kommer mottagarens immunförsvar angripa givarens blodstamceller. I många fall kan släktingar fungera som givare, men större delen av patienterna behöver en utomstående persons celler.

Många hittar inte givare

Trots att det finns många givare runt om i världen, så är det många patienter som aldrig hittar en givare.

– Det är här Tobiasregisteret kommer in. Man ska inte vara rädd för att det är något slags DNA-register. Så är det absolut inte. Bara en fin och enkel insats som kan rädda en annan människas liv, säger Michaela Stany.

Michaela Stany är presskontakt på Tobiasregistret. Foto: Privat

Rekordmånga anmälningar

Den senaste veckan har rekordmånga anmält sig till Tobiasregistret. Det beror på Robert Lindmans gripande historia.

– Det är ett enormt engagemang, det är relativt få som känner till oss. Men när det kommer en patient som folk kan relatera till så har vi verkligen våra toppar. Och så är det runt jul då människor vill vara med och bidra, säger Michaela Stany.

Hon betonar att det är viktigt att en donator inte drar sig ur när man väl hittat rätt matchning.

– Då är det verkligen på liv och död, säger Michaela Stany.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.