Bilar färdas i mörker på en belyst väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad Trafikverket säger om påståendet från samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Eskilstuna om att verket inte vill att kommunen ska ha några belysningsstolpar på statliga vägar. Foto: SVT

Trafikverket slår tillbaka om belysningen i Eskilstuna: ”Kan ansöka om tillstånd”

Publicerad

Eskilstuna kommun ska släcka 400 belysningsstolpar på landsbygden. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) har hänvisat till att Trafikverket inte vill ha kommunal belysning utmed sina vägar. Nu reagerar myndigheten.

– Det är felaktigt, säger Kenny Dolleris, utredare på Trafikverket.

Samhällsbyggnadsnämnden i Eskilstuna har efter en utredning beslutat att ta bort omkring 400 belysningsstolpar på landsbygden.

Kommunen vill bara ta ansvar för belysning på kommunala vägar och från 2025 krävs mätning av elförbrukning, vilket skulle bli för dyrt. Kommunen skulle behöva upp till 150 nya abonnemang för fyrtiotusen kronor styck och därtill skulle det tillkomma en årlig kostnad.

Framhölls som skäl till släckning

Men när samhällsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) motiverar beslutet framhåller hon att ett stort skäl till att Eskilstuna kommun släcker ner på landsbygden är att Trafikverket inte vill att kommunen ska ha några belysningsstolpar utmed statliga vägar. Och att kommunen därför inte har något val.

– Det är inget som jag kan stå bakom. Kommunen har möjlighet och kommer ha möjlighet att ansöka om tillstånd för att ha belysning på statlig väg. Det är fullt möjligt och vi har ingenting emot det, säger Kenny Dolleris.

Öppnar för provperiod

Idag är Sarita Hotti inte längre lika kategorisk om belysningsstolparnas framtid.

– Det finns inget i det här som är hugget i sten, att all belysning ska släckas längs statlig väg. Men man kanske provsläcker och om det visar sig att det inte är bra så kan man tända igen, säger hon.

Nu vill Trafikverket att kommuner väntar med att ta ned stolparna på vägar där bägge parter vill ha belysningen kvar, som i tätorter.

Dröjer med statlig stolpar

Trafikverket kommer inte att sätta upp någon ny belysning på sina vägar under innevarande investeringsperiod. Först efter 2029 kan det bli aktuellt med statliga belysningsstolpar på platser där kommunen tagit ned sina.

– Och det kommer att vara investeringsprojekt som konkurrerar med andra projekt, så det kan bli mörkt på flera ställen efter att belysningen tas bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.