En läkare i vit laboratoriejacka sitter framför en dator. I bakgrunden syns en bokhylla fylld med böcker och några dokument på ett skrivbord. Rummet är ljust och professionellt inrett, vilket skapar en arbetsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör överläkaren Daniel Nordström svara på tre frågor om Crohns – en tarmsjukdom som har ökat i Sverige under de senaste åren. Foto: Jennifer Berg Eidebo/SVT

Tre frågor om Crohns sjukdom: Läkaren om symtom och behandling

Publicerad

Antalet personer som vårdas för Crohns sjukdom ökar i Sverige. Överläkaren Daniel Nordström märker att åldersspannet av de som diagnostiseras har blivit större.

– Det som är nytt senaste åren är att man ser lite äldre människor som insjuknar i det här. Allt från småbarn till 50-60-åringar kan få det.

Den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom är viktig att börja behandla i tid, annars kan den leda till saker som förträngningar, tarmvred och ökad risk för cellförändringar.

– Ofta behandlar man sjukdomen mer aktivt precis i början, då kan man häva den inflammatoriska stormen och bromsa det med medicinerna, säger Daniel Nordström, överläkare i gastroenterologi vid Nyköpings lasarett.

Så vilka är symtomen på Crohns sjukdom? Och hur går behandlingen till? Hör Daniel Nordström svara på tre frågor i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.