Två av tre personer i Sverige har en positiv inställning till etnisk mångfald. Det visar den senaste Mångfaldsbarometern från 2016. Resultatet är en minskning med 10 procentenheter sedan undersökningen gjordes senast, 2014.
Flyktingkrisen påverkat
Tidigare har undersökningen, som gjorts i 10 år, visat på en uppåtgående trend där fler och fler fått en positiv inställning till mångfald. Men den trenden har nu alltså brutits, även om majoriteten fortfarande är positiva.
– Jag tror att flyktingkrisen 2015 har påverkat befolkningen så att attityden har blivit mer negativ. Attityden till invandring är mer positiv än attityden till flyktingar, säger Mehrdad Darvishpour, docent i socialt arbete vid Mälardalens högskola.
Flera faktorer ligger bakom
Merhdad Darvishpour har tidigare varit med och analyserat undersökningen som ligger till grund för Mångfaldsbarometern, men inte 2016. Han tror att den generellt ökande negativa attityden kan ha flera orsaker, utöver flyktingströmmen 2015.
– Högerextremismens frammarsch i Europa, USA och Sverige påverkar så att den negativa attityden till invandring och mångfald får mer legitimitet, säger Merhdad Darvishpour.
Fundamentalism påverkar
– Å andra sidan tror jag att en del av de islamiska fundamentalistiska terrorverksamheterna både i Mellanöstern och Europa har ökat den negativa synen till islam.
Vad kan samhället göra för att öka den positiva bilden av mångfald i Sverige?
– Satsa på ett aktivt antidiskrimineringsperspektiv, att öka integrationen. Det kan leda till att synen på invandring och mångfald blir betydligt mer positiv, säger Merhdad Darvishpour.
Mångfaldsbarometern
*Är en studie som kartlägger attityderna till etnisk mångfald bland befolkningen i Sverige.
*Studien genomfördes varje år 2005-2014 samt 2016.
*Sedan 2013 genomförs studien vid högskolan i Gävle.
* Urvalsstorleken vid 2016 års studie uppgår till 674 individer i åldrarna 18-75år.