Chefen för hemvärnet i Sörmland, Mikael Smedin, står bredvid två kamouflagefärgade lastbilar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hemvärnschefen Mikael Smedin berätta varför Sörmland inte har brist på soldater – och varför han tror att många väljer att hoppa av. Foto: Oscar Parsmo/SVT

Trots avhopp från hemvärnet på flera håll – överskott av soldater i Sörmland: ”Har reserver”

Publicerad

I flera delar av Sverige råder det brist på hemvärnssoldater. Men i Sörmland finns det fler soldater än vad hemvärnet egentligen ska ha.

– Det är en trygghet för befolkningen i länet att det finns militära förband, säger Mikael Smedin, chef för Södermanlandsgruppen.

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har intresset för att gå med i hemvärnet ökat. 2022 tecknade hemvärnet tjänstgöringsavtal med 5 200 personer, vilket är ett rekordstort antal.

Men långt ifrån alla stannar kvar. Samma år bröts avtal med 3 800 personer, enligt siffror från Försvarsmakten som SVT Nyheter Småland tagit del av.

– Det är många som söker som inte vet vad de anmält intresse för, säger Mikael Smedin, chef för Södermanlandsgruppen.

I Sörmland har hemvärnet inte haft några större problem med avhopp. Här finns det strax över 600 soldater, vilket är fler än vad hemvärnet egentligen ska ha.

– Vi har reserver i systemet nu vilket är väldigt bra, säger Mikael Smedin.

Exakt hur många soldater det är meningen att hemvärnet i Sörmland ska ha vill han inte säga, men siffran är ”något lägre” än vad de har i dagsläget.

Teorin: Spiller över från Stockholm

Utöver de 600 aktiva hemvärnssoldaterna finns det ett 50-tal reserver som är redo att rycka in när det behövs. Söktrycket är som störst i storstadsområdena och enligt hemvärnschefen spiller det över på Sörmland.

– Vi har fått en släng av storstadsområdet här och lyckats rekryterat väl.

Även i framtiden bedömer Mikael Smedin att det kommer finnas tillräckligt många soldater i länet.

– Vi har ett inflöde som balanserar personalomsättningen, säger han.

FAKTA: SÖDERMANLANDSGRUPPEN

Södermanlandsgruppens viktigaste uppgifter är att genomföra utbildning av hemvärnsbataljonen, stödja ungdomsverksamhet och de frivilliga försvarsorganisationerna. Därutöver ska den också genomföra totalförsvarssamverkan och stödja säkerhetstjänsten inom Södermanland.

Hemvärnet i Södermanland består av Södermanlandsbataljonen/27:e hemvärnsbataljonen. I bataljonen finns två insatskompanier, ett bevakningskompani, en båtpluton samt en flyggrupp.

Förbandet kan lösa uppgifter på marken, i luften samt i marin miljö.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.