Xander Gustafsson Berglund, Fabian Johansson och Evelina Moberg Wigertz i årskurs 3 på Finningeskolan i Strängnäs, är med i elevrådet där de kan ta upp trygghetsfrågor. Här ser du hela reportaget från skolan. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Tryggheten har ökat på skola i Strängnäs

Publicerad

Fler elever på Finningeskolan i Strängnäs känner sig trygga på rasten. Ett resultat av att trygghetsteamet på skolan har börjat arbeta mer förebyggande.

På kommunala Finningeskolan går cirka 350 elever i årskurs F-3. I dag känner sig 85 procent av eleverna på skolan trygga på rasten, jämfört med 75 procent år 2017, enligt enkäter som eleverna fått svara på. 95 procent av föräldrarna svarade i Skolinspektionens enkät förra året att de upplevde att deras barn kände sig trygga i skolan.

– Varje år får alla klasser ett papper, där man fyller i rött, grönt eller gult hur man känner sig i skolan, hur tryggt det är, säger Lea Bernhardssson i årskurs 3.

Läraren Ulla Thorstenson och biträdande rektorn Anna Lindgren är engagerade i Finningeskolans trygghetsteam. Foto: SVT/Sandra Kjellström

Trygghetsteamet arbetar förebyggande

I dag har skolans trygghetsteam ett större fokus på förebyggande arbete. Men precis som på andra skolor är det svårt att få tiden att räcka till.

– Vi arbetar ju med andra uppdrag också, säger Ulla Thorstenson, som bland annat är simlärare på skolan.

I reportaget ovan får du den här skolans tips på hur tryggheten kan öka för eleverna.

Så har vi valt skolor

Det här reportaget är ett resultat av våra tittares tips på goda exempel i den sörmländska skolan. Under arbetet med den här serien har vi fått in drygt 25 tips och många har även hört av sig och berättat om sina upplevelser i skolan. Vi har valt ut tre skolor som vi gjort längre reportage om, där det finns tydligt stöd i Skolverkets statistik för att elevernas resultat har höjts eller Skolinspektionens enkät visar att studieron och tryggheten har förbättrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bra i Sörmlands skolor?

Mer i ämnet