Steen Von Rosen tror inte att han kommer få några jordgubbar inför midsommar. Foto: SVT

Efter kalla våren: Tuff start för Sörmlands jordgubbar

Publicerad

Det är högt tryck på svenska jordgubbar. Särskilt inför midsommar då efterfrågan är stor. I Sörmland fick jordgubbsodlarna en tuff start på grund av de kalla nätterna i april och maj.

– Svenska jordgubbar på midsommar är viktigt för svenskarna och de kan ta slut innan midsommar, säger Eva Axelsson, ordförande LRF Trädgård och bär.

Trots att det var en tuff start för de flesta sörmländska jordbrukare så tror de flesta kunna leverera en viss mängd inför midsommar.

– Det var en tuff start med långa och kalla nätter men därefter har vi haft en ganska lång period med både regn och sol. Det har kickat igång ordentligt, säger Lars Hermelin, lantbrukare på Mariebergs Säteri.

Växthus

För att säkra en viss mängd gubbar inför midsommar har många valt att odla med hjälp av fiberväv eller i växthus.

– Det var en seg start men vi har börjat få lite röda jordgubbar nu. Däremot har vi börjat sälja jordgubbar i liten skala från våra växthus, säger Peter Johansson, lantbrukare på Solby gård i Eskilstuna.

Först till kvarn

Förra året plockades mellan 3 000-5 000 liter från växthusen i Tomtekulla i Tystberga dagen före midsommar.

– Vi vill försöka kunna garantera jordgubbar till midsommar och därför har vi växthuset, säger Fredrik Larsson, lantbrukare.

I videon kan ni se lantbrukare Steen Von Rosen prata om sin jordgubbsodling och hur det ser ut inför midssomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.