Hanne Uddling berättar vad du ska göra om du får en bisvärm i din trädgård.

Svärmtelefon ska rädda bin från oroliga villaägare

Publicerad

När bisamhällen delar på sig söker den nya drottningen efter ett nytt boställe och med sig kan hon ha med sig en svärm på upp mot 10 000 bin.

– Har man inte varit med om det förut kan man känna en viss oro, säger Hanne Uddling, ordförande i Sörmlands biodlarförening.

Nu har Sveriges biodlares riksförbund inrättat en speciell svärmtelefon för att underlätta för oroliga villaägare som plötsligt kan få en svärm bostadsletande bin i sin trädgård.

– Man knappar in sitt, eller svärmens, postnummer så kommer man till närmaste biodlare som kan hämta svärmen, säger Hanne Uddling.

Viktigt vara varsam

Hanne Uddling poängterar att man ska vara försiktig med bina.

– Vi får frågor om man ska spruta insektsmedel på dom och det ska man definitivt inte göra, säger hon.

Det är när ett bisamhälle vuxit sig stort och starkt som drottningen tar med sig en del av samhället och letar ett nytt ställe att bo på. De kvarvarande bina väljer då ut vilken larv som ska bli den nya drottningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.