En arbetsgrupp ska tillsättas med representanter från både polis, kommun och de olika trossamfunden. Dessutom kommer kommunanställda, däribland anställda på fritidsgårdar och inom skolan, att utbildas för att få mer kunskap om våldsbejakande extremism.
Syftet: att upptäcka signaler på radikalisering.
Lära sig se tecknen
– Det blir dels en grundläggande utbildning om islam, dels vad radikalisering handlar om och vilka särskilda kännetecken som finns, säger Tryggve Lundh, lokal samordnare mot våldsbejakande extremism.
Trygge Lundh pekar på att polisen i Eskilstuna under flera år arbetat mot extremism, men då främst mot personer kopplade till extrema vänster- och högergrupper. Nu är läget delvis annorlunda.
Fler IS-sympatisörer
– Under det sista halvåret har det framkommit att det finns unga människor som sympatiserar med IS och det finns uppgifter om att några i Eskilstuna och Sörmland åkt till Syrien och Irak för att kriga med IS.
Den 9 september bjuder Eskilstuna kommun in till en konferens om radikalisering och extremism. Medverkar gör bland annat Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, säkerhetspolisen och polisen i Sörmland.
På schemat för dagen står bland annat en föreläsning om IS (Islamiska staten) och hur terrororganisationen uppkommit.