En man och en kvinna står på en gata, en mikrofon syns, som tyder på en intervju. I bakgrunden syns en stadsbild med människor som promenerar och träd med höstlöv. Byggnaden bakom dem är av betong med stora fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulle du kunna tänka dig att ta med en förälder på arbetsintervjun? Hör ungdomarnas svar. Foto: Nova Stark/SVT

Ungdomarna i Sörmland om att ta med förälder på jobbintervjun

Publicerad

Föräldrar som på olika sätt är inblandade i sina barns jobbsökande blir allt vanligare, enligt flera chefer. 15-åringarna Vincent och Amanda i Eskilstuna skulle inte ha någonting emot att ha med en förälder på arbetsintervjun.

– De kanske kan hjälpa till och säga bra saker, säger Vincent Autere.

Unga personer som söker jobb på exempelvis café eller i matbutik tar ibland hjälp av mamma och pappa, enligt en rad arbetsgivare som SVT har varit i kontakt med.

Vincent Autere och Amanda Åkerman har inte haft med sig en förälder på någon arbetsintervju, men de hade kunnat tänka sig att göra det i framtiden.

”Svårt med det sociala”

23-åriga Emma Bergström skulle inte själv ta med sig någon på arbetsintervjun, men kan tänka sig att det kan vara skönt för vissa att ha en förälder på plats som kan intyga ens kompetenser.

– Vissa har lite svårare med det sociala kanske, säger hon.

Hör mer av ungdomarnas tankar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.