Lövsta har ett 80-tal anställda, plus timvikarier. Efter beskedet om stängningen jobbade personalen kvar på boendet även då ungdomarna flyttats till andra hem. Nu är det inte heller någon personal kvar.
Vad händer med personalen nu?
– Det vet vi inte. Nu inventerar vi vilken utbildning personalen har, var de bor någonstans och om vi kan erbjuda personalen tjänster på andra boenden i närheten, säger Stefan Hell Fröding.
Ser över inriktningen
Statens institutionsstyrelse, Sis, tittar även på vilken inriktning Lövsta kommer ha i framtiden. Bland annat hur stort det ska vara och vilka ungdomar som ska bo där. Nu har man haft både pojkar och flickor mellan 12 och 16 år.
De senaste åren har SVT vid flera tillfällen rapporterat om missförhållanden på ungdomshemmet. Det har bland annat gällt våld, kränkningar och dålig styrning. Lövsta har också fått skarp kritik från Inspektionen för vård och omsorg som menat att ungdomarnas rättssäkerhet och trygghet riskerats.
Unik stängning
Det var i början av mars som Lövsta stängdes. Sis sa då att det var unikt att ett helt hem fick stänga. Bara någon vecka innan dess hade två flickor på boendet anmält en våldtäkt på boendet. Enligt anmälan hade en ur personalen utnyttjat flickorna sexuellt i utbyte mot hasch och tobak.
Hur har detta påverkat beslutet att nu hålla stängt hela året?
– Det har inte varit avgörande på något sätt. Vi har haft svårt att rekrytera. Både chefer och behandlingsassistenter, säger Stefan Hell Fröding.
Målsättning att öppna igen
Hur säkert är det att Lövsta öppnas igen 2020?
– Vår målsättning är att öppna Lövsta, när det kommer ske får vi se.
Hell Fröding vill dock vara tydlig med att det inte finns några planer på att stänga boendet permanent.