William Lever till höger. En karta över Sunlightområdet i Nyköping till vänster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får William Lever, senare Lord Leverhulme, en gata uppkallad efter sig. Foto: SVT grafik/Google maps / Wikimedia commons

Utnyttjade människor i Belgiska Kongo – får gata i Nyköping: ”Aningslöst”

Uppdaterad
Publicerad

När gatorna i Sunlightområdet i Nyköping får nya namn är det ett som möter reaktioner. Lord Levers väg uppkallas efter de brittiska tvålindustrialisterna William och James Lever som grundade Sunlight – men som också deltog i exploateringen av Belgiska Kongo i början av 1900-talet.

Sunlights svenska fabrik i Nyköping öppnade 1925 och var igång fram till 1992. Som mest arbetade 600 anställda här.

I boken Lord Leverhulme's Ghosts: Colonial Exploitation in the Congo (2001, översatt 2009) slår den tidigare diplomaten Jules Marchal fast att William Lever, senare Lord Leverhulme, utnyttjade tvångsarbete i Belgiska Kongo för att få billig palmolja till tvålframställningen.

William Lever ingick 1911 avtal med de styrande kolonisatörerna och anställda fick tvångsarbeta. Den som inte lydde kunde hamna i fängelse.

Omdiskuterad

Samtidigt är William Lever betraktad som en av engelska staden Boltons stora söner och han testamenterade stora summor till utbildning och forskning. Men i hans egen hemstad har det också höjts röster för att byta namn på platser uppkallade till hans ära.

– Jag tillhör dem som tycker att man ska vara restriktiv med att ta bort namn och minnesmärken efter kontroversiella historiska personer. Men det är en annan sak att sätta dit nya namn, som redan nu är kontroversiella. Det är att be om problem, säger Petter Hellström som är forskare vid institutionen för idéhistoria på Uppsala universitet.

”Aningslöst”

Han var sakkunnig åt Karolinska institutet 2021, när debatten kring vägar och lokaler namngivna efter rasforskare stormade som värst. De mest kontroversiella namnen hade tillkommit så sent som 1999, men har nu tagits bort.

– Ingen menade illa. Det som sker i Nyköping passar in i samma aningslösa mönster, säger han.

Det var under miljö- och samhällsbyggnadsnämndens sammanträde på tisdagen som gatan fick sitt namn. Nu kan beslutet komma att ändras.

– Det låter kanske inte som att det var så lämpligt. Vad jag förstår så har namnberedningen kontrollerat det här, men det kanske finns olika uppfattningar om hur mycket man har gjort, säger Tommy Jonsson (M), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden som inte kände till William Levers bakgrund.

Belgiska kongo

Åren 1885–1908 kallades området Kongostaten och styrdes brutalt av kung Leopold II av Belgien som drev området som sitt privata företag. Efter internationella protester tog Belgien över men även under Belgiens styre fortsatte tvångsarbetet och rovdriften på naturtillgångar som gummi, mineraler och palmolja.

Miljontals människor dog till följd av det brutala styret.

Belgiska Kongo blev självständig republik 1960 under namnet Kongo – ofta förtydligat till Kongo-Léopoldville, senare Kongo-Kinshasa. Åren 1971–98 kallades området Zaire, därefter åter Kongo (Kinshasa).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.