• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lena Wistrand från Studiefrämjandet och Ida Björnström från Medborgarskolan berättar om hur de anpassat kursutbudet efter Coronapandemin. Foto: Otilia Bogen

Nu coronasäkrar studieförbunden sina kurser

Uppdaterad
Publicerad

När coronapandemin bröt ut stannade stora delar av samhället upp, och studieförbunden var inget undantag. Många evenemang, kurser och cirklar ställdes in. Men inför hösten har de haft tid att ställa om.

– Vi har fått hitta lösningar för den digitala arenan, säger Ida Björnström vid Medborgarskolan.

Samtidigt upplever flera förbund att intresset för fysiska kurser ökar igen.

Coronaviruset i Sörmland

– Många deltagare har saknat det fysiska mötet och längtar tillbaka till den sociala samvaron, vilket är fullt förståeligt, säger Pethra Andersson på ABF.

En lösning är att introducera kurser som kan genomföras utomhus.

Hör hur Studiefrämjandet och Medborgarskolan möter coronautmaningarna i videon ovan.

Så ser det ut hos andra studieförbund i Sörmland:

NBV planerar att erbjuda digitala alternativ till sina ordinarie kurser, t.ex. digitala danskurser. Programpunkten Allsång på äldreboendet har bytts ut mot trubadur utomhus. Kursutbudet har minskat, men inte lika mycket som förbundet befarade.

Hos Sensus är det full aktivitet i replokalerna, precis som före pandemin. Dock sker färre livespelningar än tidigare.

ABF påbörjade en digitalisering redan i våras, och förbundet kan erbjuda t.ex. livesända samtal och digitala cirklar.

Kulturens har få fysiska träffar men desto mer digitalt. Stora publikevenemang har ställts in.

Studieförbundet Vuxenskolan meddelar att aktiviteten varit låg en tid. Både personal och medlemmar har utbildats i att hålla och delta i digitala möten, med syftet att digitalisera. Samtidigt planeras flera fysiska kurser att dra igång igen, med Folkhälsomyndighetens restriktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet