• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Per Karlsson

Sprutbyte utreds igen i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Förra gången sa kommunerna tvärt nej, men nu hoppas landstinget på ett ja, något som även en före detta Vingåkerspolitiker och tillika före detta missbrukare ser fram emot.

– Jag hade inte haft mina sjukdomar i dag, HIV och Hepatit C, med rena sprutor, berättar Inger Forsgren, fd Vingåkerspolitiker och missbrukare, numera drogrfri och ordförande för RFHL

– Sprututbytesprogrammet ska i första hand förhindra smittspridning av HIV och Hepatit C hos injicerande missbrukare i länet, men också verka för att missbrukare i en förlängning slutar sitt missbruk, säger Sven Nordlund, landstingets utredare med uppdrag att inventera kommunernas intresse att medverka i ett sprututbytesprogram

Totalt får runt 70 personer i Sörmland leversjukdomen Hepatit C varje år och de flesta smittas när de injicerar narkotika med någon annans spruta, däremot har inga nya HIV fall anmälts de senaste åren bland de injicerande missbrukarna i länet, som socialstyrelsen och folkhälsomyndigheten uppskattar till runt 300 personer, vilka alltså skulle kunna vara aktuella för ett sprututbytesprogram.

Kommunintresse utreds

Ett program som enligt utredaren Sven Nordlund kräver samarbete mellan landsting och kommuner och därför är hans uppdrag nu att kolla av intresset hos Sörmlandskommunerna.

Inger Forsgren smittades, den enda gången hon delade en spruta med någon, och hon tycker att det kontroversiella, dvs själva sprututbytet, bara är en liten del av sprututbytesprogrammen, och att det framförallt är en dörröppnare. För enligt henne finns det andra, viktigare ingredienser i sprututbytesprogrammen, som kunskap och bemötande.

– Vi behöver proffsig personal som kan ta hand om människor i kris och som kan finnas till hands när den så kallade knarkaren bestämmer sig för att sluta, och sådan personal finns det i de här programmen, säger Inger Forsgren

Och förutom de argumenten finns det ytterligare en viktig faktor som både landstinget Sörmland och Folkhälsomyndigheten trycker på, och det är allas rätt till jämlik sjukvård.

– Det är inte rimligt att de här människorna ska utsättas för de här riskerna, och alla har rätt till en jämlik sjukvård, säger Johan Carlson, generaldirektör folkhälsomyndigheten.

Starkt motstånd

Men trots att alltså bland annat Folkhälsomyndigheten och flera landsting är för sprututbyten finns programmen i dag bara på sex platser i landet, och motståndet hos vissa kommuner har varit starkt. Sörmlandskommunerna sa till exempel nej till landstinget förra gången man försökte och ett av argumenten mot sprututbytes är att man inte vill underlätta missbruk.

– Det är nys, det finns ingen som börjar missbruka för att det finns rena sprutor, nu har man ju börjat prata mer och mer om att psykisk ohälsa är den bakomliggande orsaken, säger Inger Forsgren.

Inger Forsgren lever med sina sjukdomar men idag är hon alltså ren från droger och efter en tid som lokalpolitiker i Vingåker är hon numera också ordförande för RFHL, en organisation som jobbar för ett samhälle utan missbruk och beroende. Hon hoppas nu att de Sörmländska kommunerna nappar på inviten från landstingets utredare som ska vara färdig med sin inventering i september, vilket betyder att ett sprutbytesprogram kan dra igång någon gång därefter.

– Ja rent praktiskt skulle det kunna bli nästa år men det krävs ju resurser och politiska beslut också och jag vet inte hur landstinget ställer sig om till exempel bara en kommun säger ja, säger Sven Nordlund

Efter en rundringning som SVT Nyheter Sörmland gjort, visar det sig att minst en Sörmlandskommun nu ställer sig positiv till att medverka i ett sprututbytesprogram.  På fredag möter ni en kommunrepresentant där ifrån, men även en som säger blankt nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.