Foto: TT

Assistenter byttes ut efter anmälning från brukare

Publicerad

En kvinna i Katrineholm blev enligt en lex Sarah-anmälan utsatt för psykiska och fysiska övergrepp av sina personliga assistenter. Merparten av personalgruppen byttes ut direkt, och kvinnan har fått flytta till ett kortidsboende.

Kvinnan har under lång tid haft personliga assistenter dygnet runt. I slutet av förra året kom det fram att hon var rädd för flera av dem.

Hon hade bland annat upplevt att assistenterna varit hårdhänta mot henne i form av slag och nypningar. Dessutom ska personalen ha bemött henne utan respekt, bland annat genom att prata över huvudet på henne och inte bry sig om hennes önskemål kring mat.

– Enligt kvinnan försökte personalen styra över henne, såg henne inte och lyssnade inte på vad hon ville, säger Susanna Kullman, verksamhetschef på vård- och omsorg i Katrineholms kommun.

Ingen har sparkats

Enligt verksamhetschefen byttes de berörda assistenterna ut direkt, men det har varit svårt att hitta en ny personalgrupp till kvinnan på grund av brist på personliga assistenter. Hon har därför erbjudits och accepterat att flytta in på ett korttidsboende tills en ny lösning hittas.

Susanna Kullman berättar också att brukaren har fått hjälp att göra en polisanmälan. De berörda assistenterna jobbar fortsatt inom personlig assistans i Katrineholm, dock med andra brukare.

– Jag känner mig trygg med att alla brukare vi har får en god vård och omsorg. Naturligtvis har vi en annan uppföljning med de personer som var involverade i fallet, och vi har anmält dem till olika utbildningar, bland annat i dokumentation, säger Susanna Kullman.

Nya rutiner på plats

Ingen i den berörda personalgruppen anser att de begått några fysiska eller psykiska övergrepp, enligt Kullman.

– De har tyckt att det är svårt att veta hur man ska bemöta olika situationer. Naturligtvis ska man ta upp sådant med sin chef, vilket vissa har gjort men det har ändå inte hjälpt, säger Susanna Kullman.

Sedan händelsen har flera rutiner kring den berörda kvinnan förändrats. Bland annat har den så kallade handlingsplanen där det beskrivs vad brukaren vill ha förtydligats. Dessutom ser man över rutiner som redan finns men inte efterföljs om att det måste vara utbildad personal som utbildar nya vikarier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.