Enligt polisen har det inte kommit några personer som har stridit i Syrien för IS under den senaste tiden.
– Vi har inga uppgifter om att det skulle kommit några bekräftade återvändare, säger Jens Pedersen, chef för polisens underrättelseverksamhet i Sörmland.
Får information genom polisen
Om någon skulle återvända till Sörmland skulle kommunen, enligt Björn Almroth, samordnare för våldsbejakande extremism i Eskilstuna, ha fått information om det från polisen och säkerhetspolisen.
– Skulle de få kännedom att någon återvänt till Eskilstuna skulle vi få veta det genom polisen, säger Björn Almroth.
Regeringen jobbar med en ny lagstiftning som innebär att kriminalisera deltagande och samröre med en terrororganisation.
– Jag skulle vilja se en lagstiftning som möjliggör att vi arbetar tillsammans mot personer som hamnar i sådant här. Idag är det inte helt lätt på grund av den lagstiftning som finns, speciellt det som berör socialtjänstens arbete.
Ansvar på kommunerna
Inrikesminister Mikael Damberg (S) skriver i ett Facebookinlägg att ”Sist men inte minst måste våra kommuner ha en god beredskap för att hantera familjer som återvänt till Sverige (...). Det är viktigt att man tar dessa frågor på stort allvar i landets kommuner, att man söker stöd och samarbetar med polisen och SÄPO.”
– Klart att det är vårt ansvar att ta hand om barn som farit illa till exempel, men pratar vi om personer som begått krigsbrott är det inte kommunens ansvar utan polisens och säkerhetspolisens ansvar, säger Björn Almroth.
Tidigare i veckan har vi rapporterat om att personer som ska ha stridit för terrorgruppen IS i Syrien har återvänt till Katrineholm. Detta ska dock, enligt polisen, ha rört sig om personer som återvänt sedan tidigare, och det finns i nuläget inga uppgifter om ytterligare personer som rest från konfliktområdet till Sörmland.